Zoeken

Marokkaanse journalisten op lijst helden van informatie RWB

12 mei 2014 - 12:27 - Marokko

©

Marokkaanse journalisten Ali Lmrabet en Ali Anouzla behoren tot de ’100 helden van de informatie’. De lijst wordt jaarlijks door Reporters Without Borders (RWB) gepubliceerd.

In een verklaring wijst RWB erop dat Ali Anouzla, directeur van de Arabischtalige Lakome, vijf weken lang in hechtenis heeft doorgebracht omdat hij een filmpje van Al Qaeda in de Islamitische Maghreb had gepubliceerd.

Volgens RWB is het ook Anouzla die de koninklijke gratie aan de Spaanse pedofiel Daniel Galvan Fina in juli 2013, naar buiten heeft gebracht.

Over Ali Lmrabet meldt RWB dat hij sinds 2005 geen spreekrecht meer heeft in Marokko, waar hij 10 jaar journalistiek verbod opgelegd kreeg. Dit verbod dankt hij aan een artikel waarin hij schrijft dat Sahrawis in Tindouf geen vluchtelingen zijn en niet onder dwang worden vastgehouden door het Polisario.

Ook kreeg Ali Lmrabet een gevangenisstraf van 3 jaar na de publicatie in het weekblad Demain, van een cartoon over de Marokkaanse monarchie en een interview met een voormalige politieke gevangene.

Na acht maanden cel en een hongerstaking van 50 dagen, kreeg Lmrabet in januari 2004 gratie van Koning Mohammed VI.

In 2013 bezette Marokko de 136e plaats in een ranking van Reporters zonder Grenzen over de persvrijheid in de wereld.

Reageer op Facebook

Bladna.nl

Bladna.nl - 2019 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team