Zoeken

Marokkaanse journalist opgepakt voor Al Qaeda video krijgt weinig steun

18 september 2013 - 15:30 - Marokko

©

Ali Anouzla, Marokkaanse journalist en redacteur van de website Lakome, werd dinsdag gearresteerd omdat hij een video van de Noord-Afrikaanse tak van Al Qaeda heeft gepubliceerd.

In een verklaring oordeelt de procureur-generaal in Rabat, die de arrestatie van Anouzla heeft bevolen, dat de video een aanmoediging is om terreurdaden te plegen in Marokko.

Een gerechtelijke bron vertelde ons dat Anouzla mogelijk wordt veroordeeld op grond van de anti-terrorismewet of het strafrecht, maar dat het niet om een afrekening gaat.

Volgens dezelfde bron is het hoogst onwaarschijnlijk dat Ali Anouzla volgens de perswet wordt berecht, daar wat hij publiceerde "geen journalistiek is maar een oproep tot geweld tegen Marokko".

De Marokkaanse persvereniging SNPM zegt de zaak nauw te volgen, wat betreft persvrijheid en mensenrechten. De vereniging veroordeelt wel het gebruik van de media om tot geweld en terrorisme aan te zetten.

Door ons gecontacteerde Marokkaanse journalisten reageerden weinig verrast dat de omstreden Anouzla de video - dat intussen door YouTube werd verwijderd - liet publiceren.

Het Marokkaanse ministerie van Justitie wil ook de Spaanse krant El Pais in Madrid aanklagen, voor het publiceren van de video van AQIM.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team