Zoeken

Marokkaanse jihadist vecht voor Nederlandse nationaliteit

5 maart 2019 - 17:30 - Wereld

©

Younes A. werd in juli vorig jaar tot 15 maanden gevangenisstraf veroordeeld nadat hij in 2015 naar Syrië probeerde te reizen om zich bij de terroristische organisatie Daesh aan te sluiten.

De 21-jarige verdachte uit Almere riskeert nu ook zijn nationaliteit te verliezen. Het ministerie van Justitie en Veiligheid wil hem het Nederlanderschap ontnemen. Younes A., die ook de Marokkaanse nationaliteit heeft, probeert dat te voorkomen en heeft een beroep gedaan op de justitie. Hij houdt vol dat hij het slachtoffer is van discriminatie. Het is de eerste keer dat een terreurverdachte zich persoonlijk verzet tegen de ontneming van zijn Nederlanderschap.

De verdachte, die via Bulgarije naar Syrië wilde reizen, werd dankzij een tip van zijn eigen moeder onderschept. Hij wordt als een "fanatieke jihadist" beschouwd en had regelmatig contacten met strijders in het conflictgebied.

Younes A. werd volgens het volwassenenstrafrecht veroordeeld tot 15 maanden celstraf waarvan 10 maanden voorwaardelijk voor zijn "sterke overtuiging en radicale ideeën".

Volgens advocaat Florimond Wassenaar worden jihadisten van Marokkaanse afkomst slechter behandeld dan Nederlandse jihadisten omdat ze een dubbele nationaliteit hebben. Ook vindt hij dat Nederland zijn problemen op Marokko wil schuiven. "Nederland moet zijn eigen boontjes doppen, ook als het moeilijk wordt."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team