Zoeken

Marokkaanse honing in gevaar

16 januari 2024 - 08:00 - Marokko

©

Marokkaanse imkers maken zich grote zorgen. Al jaren worden bijenkolonies gedecimeerd door droogte en klimatologische onzekerheden, wat een zware impact heeft op de honingproductie.

De Marokkaanse honingproducenten registreren aanzienlijke verliezen door deze situatie. "De droogte heeft de bijenteelt in Marokko hard getroffen, met een aanzienlijke invloed op de honingproductie", vertelt Abdelkader Berni, voorzitter van de coöperatie Tamesna in Benslimane, een vooraanstaande regio voor honingproductie, aan Hespress. Hij voegt eraan toe dat elf families afhankelijk zijn van deze structuur voor hun levensonderhoud.

Lees ook: Marokko: zorgwekkende verdwijning bijen

"Milieu-uitdagingen, zoals vervuiling en droogte, hebben de moeilijkheden waar we mee te maken hebben verergerd. Dit is vooral zorgwekkend voor de bevolking van Benslimane, die de directe impact van deze veranderingen voelt", aldus Berni. Mohammed, een imker, uit zijn zorgen over de massale sterfte van bijen. "Deze situatie is alarmerend en stort de bijenteeltwereld in een diepe crisis. Verschillende factoren dragen bij aan deze achteruitgang, en hoewel veel oorzaken worden genoemd, wijzen we voornamelijk op droogte (60%) en ziekten (40%) als hoofdoorzaken", zegt hij.

Om deze situatie aan te pakken, vragen de imkers om steun van de overheid voor de sector. "We staan voor een moeilijke financiële situatie, want we hebben al een tijdje geen hulp meer ontvangen", klaagt Mohamed. Lahcen Benbel, voorzitter van het Nationaal Syndicaat van Professionele Imkers in Marokko, benadrukt dat "geen enkel professioneel lid van ons syndicaat" steun heeft ontvangen van de overheid, die beloofd was na de ineenstorting van de bijenkorven in Marokko.

Lees ook: "Israël verantwoordelijk voor bijensterfte in Marokko"

Benbel roept ook op tot het waarderen van nationale honing, wat onder meer een herziening van artikel 10 van het decreet nr. 2.17.463 van 14 november 2017 vereist. "Dit decreet staat het mengen van Marokkaanse honing met geïmporteerde honing toe, wat de kwaliteit en authenticiteit van het product in gevaar brengt. Het is ook noodzakelijk om de regels te herzien om de zuiverheid en kwaliteit van de in Marokko geproduceerde honing te garanderen", stelt Benbel, die hoopt op een betere productie in 2024 dankzij "de recente neerslag in verschillende regio’s van het koninkrijk."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team