Zoeken

Marokkaanse homoseksueel krijgt politiek asiel op Canarische Eilanden

11 maart 2021 - 12:30 - Wereld

©

Een 32-jarige Marokkaanse man die homoseksueel is, heeft politiek asiel gekregen op de Canarische Eilanden. Hij was het koninkrijk ontvlucht omwille van de druk vanuit zijn familie om te trouwen. Ze waren niet op de hoogte van zijn homoseksualiteit.

Ashim (niet zijn echte naam) is een 32-jarige Marokkaan die politiek asiel heeft verkregen wegens zijn seksuele geaardheid. Hij kwam op 31 december met een boot aan op Gran Canaria, op de vlucht voor de druk van zijn familie om te trouwen. Ashim is homoseksueel en heeft dit verborgen gehouden voor zijn familie, omdat er in Marokko een gevangenisstraf staat van zes maanden tot drie jaar (artikel 489 van het Marokkaanse wetboek van strafrecht) op relaties tussen personen van hetzelfde geslacht.

Ashim groeide op in een bescheiden gezin. Hij was zich van jongs af aan bewust van zijn seksuele geaardheid, maar heeft dat nooit aan iemand verteld. Toen hij op 19-jarige leeftijd filosofie ging studeren aan de universiteit van Marrakech, dacht hij dat hij in het geheim zijn leven als homoseksueel zou kunnen leiden. Maar toen hij 30 werd, begon zijn familie hem onder druk te zetten om te trouwen. Om aan deze druk te ontsnappen, besloot hij Marokko te verlaten om, zo vertelt hij zijn familie, een betere toekomst op te bouwen, meldt 20minutos.

Toen hij op de Canarische Eilanden aankwam, maakte hij een profiel aan op sociale media. Daar ontmoette hij Vincent, een vriend die hem in zijn huis verwelkomde en luisterde naar zijn verhaal. Hij raadde hem aan om politiek asiel aan te vragen, wat hij uiteindelijk ook verkreeg. Met deze status kan hij nu ook aan het werk. Ashim vertelde aan zijn familie dat hij politiek asiel had gekregen vanwege zijn activisme voor het Berberse separatisme en niet wegens zijn homoseksualiteit. Hij is niet van plan om zijn homoseksualiteit met zijn familie te bespreken omdat hij hen geen schade wil berokkenen. Hij is ook niet van plan om naar Marokko terug te keren omdat hij voor een gevangenisstraf vreest.

Bladna.nl