Zoeken

Marokkaan die vluchtte voor vervolging slachtoffer homofobie in VK

9 februari 2021 - 09:20 - Wereld

©

Ofschoon hij Marokko was ontvlucht uit angst voor vervolging vanwege zijn seksuele geaardheid, zegt Abderrahim El Habachi dat hij in het VK nog meer homofobie krijgt te verduren. Toch is zijn asielaanvraag afgewezen.

De 28-jarige Abderrahim vertelt dat hij zich bij zijn aankomst in Cardiff in 2017 "onveilig" voelde tussen mannen uit Noord-Afrika en het Midden-Oosten, meldt BBC. Hij zegt dat hij het slachtoffer is geworden van homofobie en vraagt ​​om onderdak in een huis dat exclusief bestemd is voor LGBT-asielzoekers in Wales. In een reactie zegt het ministerie van Binnenlandse Zaken dat hij er altijd op heeft aangedrongen dat verstrekkers van accommodatie "rekening moeten houden met alle omstandigheden en kwetsbaarheden".

De jonge Marokkaan leeft met een paradox. "Ik ben een land ontvlucht dat gevaarlijk was voor mij, omwille van wie ik ben, maar ik werd in een omgeving geplaatst die mij nog gevaarlijker leek dan de situatie die ik heb achtergelaten", zegt hij. In 2017 besloot hij Marokko te ontvluchten en zich in het Verenigd Koninkrijk te vestigen. Hij belandde in Cardiff en logeerde in een inrichting met mannen vanuit een vergelijkbare cultuur, die volgens hem homofoob en transfoob zijn.

"Ik voelde me zo onveilig en kwetsbaar. Ik dacht dat ik hier zou komen en dat ik mezelf zou kunnen zijn, maar in plaats daarvan voelde ik me erg onzeker", betreurt Abderrahim, die opmerkt dat de opvangcentra voor asielzoekers en vluchtelingen geen rekening houden met holebi’s. "Ze waren vooral bedoeld voor cisgenders. Ik voelde me niet welkom," voegt hij eraan toe.

De jonge Marokkaan heeft asiel aangevraagd in het Verenigd Koninkrijk, maar dat werd afgewezen. Hij is zonder succes tegen deze beslissing in beroep gegaan. Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft hem gevraagd om terug te keren naar Marokko, waar elke vorm van intimiteit tussen personen van hetzelfde geslacht - inclusief kussen - illegaal is en bestraft kan worden met drie jaar gevangenisstraf. Abderrahim voert daarom een strijd om in het VK te kunnen blijven. Hij is van plan om een nieuwe asielaanvraag in te dienen.

Bladna.nl