Zoeken

Zakaria Moumni krijgt politiek asiel in Canada

10 juni 2022 - 15:40 - Wereld

©

Voormalig Marokkaans kickbokskampioen Zakaria Moumni, die politiek asiel aanvroeg in Canada na Frankrijk te zijn ontvlucht, heeft nu zijn gelijk gekregen. Op 26 mei verleende het land hem de status van politieke vluchteling.

Nadat Moumni in 2017 een Frans paspoort had gekregen, deed hij publiekelijk afstand van zijn Marokkaanse nationaliteit. De topatleet beweerde te zijn gemarteld tijdens een reis naar zijn vaderland. Na zijn terugkeer in Frankrijk beklaagde hij zich op verschillende forums over de Marokkaanse geheime dienst, die hij de schuld gaf van zijn tegenslagen.

Lees ook: Internationaal aanhoudingsbevel tegen ex-vrouw Zakaria Moumni

Omdat hij zich bedreigd voelde in Frankrijk, vroeg hij in 2017 politiek asiel aan in Canada. Een aanvraag die de Immigratie en Vluchtelingen Commissie in Montreal uiteindelijk heeft ingewilligd. De Franse autoriteiten hadden onvoldoende bereidheid getoond om hem te beschermen tegen bedreigingen en aanvallen in verband met zijn politieke opvattingen, zo meldt La presse.

De herhaalde bedreigingen, de mogelijkheid voor de aanvallers om hem op te sporen en hem in zijn woning aan te vallen, en het feit dat deze situatie verschillende jaren heeft geduurd "brengen het gerecht tot de conclusie dat de klager het slachtoffer was van politieke vervolging in Frankrijk", aldus het vonnis.

Lees ook: Marokkaanse kickbokser Zakaria Moumni vraagt politiek asiel aan in Canada

"Gezien alle bedreigingen en aanvallen waaraan hij blootstond [...] lijken de Franse autoriteiten niet eens een minimum aan bereidheid te hebben getoond om hem te beschermen. Mijn cliënt is opgelucht, vooral omdat deze zaak al jaren aansleept", zegt Stéphane Handfield, de advocaat van Zakaria Moumni.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team