31 juli 2021 - 15:40 - Marokko
Marokkaanse gezinnen die illegaal in Melilla verblijven en daar administratieve procedures aangaan om voor hun minderjarige kinderen identiteitsdocumenten of een inschrijving in het onderwijs te verkrijgen, lopen het risico Spanje te worden uitgewezen.
Twee Marokkaanse gezinnen die in Melilla wonen, dreigen naar Marokko te worden uitgezet na een lange strijd om hun kinderen op school in te schrijven. Hetzelfde lot wacht ook verschillende moeders van buitenlandse afkomst, die in Valencia wonen en daar stappen hebben ondernomen om identiteitskaarten voor hun Spaanse kinderen aan te vragen, meldt El Pais.
Lees ook: Honderden Marokkanen vragen asiel aan in Sebta
"Deze praktijk is in strijd met de principes van gelijkheid en rechtszekerheid en een schending van het statuut van het slachtoffer," zegt de Ombudsman, Francisco Fernández Marugán. Volgens hem is deze manier van handelen "onbillijk en schadelijk" en kan "een ontmoedigende werking" hebben voor andere gezinnen die zich in een soortgelijke situatie bevinden.
Sebta en Melilla zijn de enige Spaanse steden waar gezinnen documenten moeten voorleggen waaruit hun daadwerkelijke verblijf blijkt, vooraleer zij een ziektekostenverzekering kunnen krijgen of hun kinderen naar school kunnen sturen. "Er zijn gezinnen die al jaren worstelen om hun kinderen op school te krijgen. Van zodra zij een bewijs van verblijf kunnen leveren, worden zij ontboden op het politiebureau, waar er een procedure voor hun uitzetting op gang wordt gebracht. Het is een absolute wraak op de meest kwetsbare mensen", zegt José Luis Candela, een gespecialiseerd advocaat.
Volgens Jose Palazón, de stichter van de Vereniging voor de Rechten van het Kind (Prodein) in de enclave, is de situatie van in Melilla geboren kinderen die niet naar school kunnen gaan, een schending van de fundamentele rechten van minderjarigen. Dit is ook de visie van de Commissie voor de Rechten van het Kind van de Verenigde Naties. Bovendien gaat de uitzetting in dit geval gepaard met een inreisverbod op Spaans grondgebied voor een periode van maximum vijf jaar, hetgeen ernstige gevolgen heeft voor de gezinnen die in Melilla wonen, een stad die grenst aan de stad Nador.
Restauranthouder cel in wegens "tajine met wormen"
Vrouwenopvang zet mishandelde Marokkaanse zonder papieren op straat
Achraf Hakimi bespreekt Mazraoui, Ziyech en WK-2022
Rederijen verstikken reisbureaus Algeciras
Agadir test zijn kabelbaan
Bouwwerkzaamheden belemmeren doorgang Marokkaanse diaspora naar Sebta
Restauranthouder cel in wegens "tajine met wormen"
Zeeverbinding overwogen tussen Canarische Eilanden en Marokko
Marokko wil twintigtal installaties voor waterontzilting bouwen
Ruim 4 miljoen Marokkanen leerden lezen in moskee
Marokkaanse politieagenten voorkomen in extremis zelfmoord
Nieuwe PCR-regels voor Marokko nader verklaard
Eid ul-Adha in Marokko: veebestand geïdentificeerd
Marokko schrapt PCR-test ook bij vertrek