Zoeken

Marokkanen in Melilla roepen Mohammed VI op om grenzen te heropenen

1 juli 2021 - 12:40 - Wereld

©

Afgelopen zondag demonstreerden honderden Marokkanen in Melilla voor de heropening van de grenzen met Marokko. Ze vragen Koning Mohammed VI om de grenzen te heropenen zodat ze hun familie in Marokko kunnen bezoeken.

Marokkanen die in Melilla wonen hebben aan zowel de Marokkaanse als de Spaanse overheden gevraagd om de grenzen tussen de enclave en Marokko te heropenen. De oproep was vooral gericht aan Koning Mohammed VI.

Volgens de Spaanse website DiarioArea verliep de demonstratie rustig. De demonstranten scandeerden leuzen als "Spanje-Marokko, verenigde landen". Een van de demonstranten zegt: "Als Marokkanen die in Europa wonen het recht hebben om hun familieleden te zien, dan hebben wij in Melilla dat recht ook."

Op sociale media werden verschillende beelden van de demonstratie gedeeld. Daarop is te zien hoe Marokkanen in Melilla Koning Mohammed VI oproepen om de grenzen weer te heropenen. Of anders in ieder geval een ’humanitaire doorgang’ aan de grens van Bni Nssar te openen. De demonstranten zeggen dat de epidemiologische toestand in de enclave relatief goed is. Ook zou 41 procent van de inwoners een eerste dosis van het coronavaccin hebben ontvangen en is 31 procent van de bevolking volledig gevaccineerd.

De Spaanse havens zijn dit jaar uitgesloten van Operatie Marhaba 2021. Marokkaanse Europeanen kunnen via de havensteden Sète (Frankrijk) en Genua (Italië) de boot nemen naar Marokko. Dit is mogelijk gemaakt op instructie van Koning Mohammed VI om het reizen van wereld-Marokkanen naar het koninkrijk te vergemakkelijken. De meeste wereld-Marokkanen hebben al twee jaar hun familieleden niet gezien.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team