Zoeken

Marokkaanse flikflak-spin gaat Mars veroveren

23 mei 2014 - 21:56 - Marokko

©

De Marokkaanse spin dat onlangs in het zuiden van Marokko werd ontdekt en zich kan verplaatsen door flikflaks te maken, dient als model voor de ontwikkeling van een nieuw verkenningsrobot voor de planeet Mars.

De Cebrennus rechenbergi werd in de 2009 in de Marokkaanse woestijn ontdekt door Dokter Ingo Rechenberg, bionica-expert in Berlijn. Het dier werd echter pas vorige maand genoemd en beschreven.

Volgens Duitse media werkt Ingo Rechenberg, aan een spin-robot en is zijn belangrijkste inspiratiebron de Marokkaanse fliklflak spin. De robot zal ongeveer 20 cm groot zijn en heel weinig energie verbruiken waardoor het perfect zal zijn om Mars te verkennen.

De Marokkaanse spin maakt rotaties in de lucht wanneer het zich bedreigd voelt. Daardoor kan het zich twee keer sneller verplaatsen dan zijn normale loopsnelheid. Het gebruikt deze vermoeiende flikflak loopmodus enkel als laatste redmiddel, om bijvoorbeeld aan een roofdier te ontsnappen. De spin kan deze bewegingen zelfs op moeilijk begaanbare terreinen gebruiken.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team