Zoeken

Wereld-Marokkanen moeten uren wachten in Melilla

13 juli 2022 - 09:00 - Marokkanen in het buitenland

©

Europese Marokkanen die voor hun vakantie in Marokko via Melilla reizen in het kader van Operatie Marhaba, moesten maandag meerdere uren wachten aan de grens van Beni Ensar. Het aantal aankomsten was enorm hoog, ondanks de feestdag voor de viering van Eid ul-Adha.

Ruim 300 voertuigen van de Marokkaanse diaspora die maandag met de eerste boot aankwamen in Melilla, hadden gemiddeld zes uur nodig om de grens met Marokko over te steken. Een tweede schip, dat rond het middaguur aankwam, vervoerde 210 voertuigen die vijf uur onderweg waren, voordat zij Marokko konden binnenkomen. Vervolgens ontscheepten nog eens 210 voertuigen van een derde schip, zij moesten opnieuw bijna zes uur wachten om Marokko te bereiken, meldt El Faro de Melilla.

Lees ook: Marhaba 2022: Spanje geeft cijfers vrij

Naast de lange rij voertuigen van Marokkanen uit Europa werd ook een lange rij inwoners van Melilla in de wacht gezet. Voertuigen van de Marokkaanse diaspora kregen "op bevel van Marokko" prioriteit, aldus de plaatselijke autoriteiten. In deze periode van intense hitte lijkt het wachten voor wereld-Marokkanen eindeloos, vooral voor kinderen, die meer dan vijf uur in de zon doorbrengen voordat ze Marokko bereiken. Mobiliteitsofficieren, nationale en lokale politie, staan paraat om de orde te handhaven.

Lees ook: Voorrang voor voertuigen wereld-Marokkanen bij grens Melilla

De stroom aan voertuigen is in Melilla met 65% toegenomen ten opzichte van 2019, maar de aanzienlijke toevloed heeft niet geleid tot monsterfiles zoals die in Sebta, met wachttijden tot 12 uur om de grens over te steken. Op 6 juli gaven 10.571 van de in totaal 17.836 wereld-Marokkanen die uit de havens van Almeria, Malaga en Motril aankwamen, er de voorkeur aan via Melilla te passeren in plaats van rechtstreeks naar Nador te gaan.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team