Zoeken

Marokkaanse diaspora geeft vastgoedsector Marokko boost

4 juli 2023 - 18:37 - Marokkanen in het buitenland

©

De vastgoedtransacties in Marokko nemen toe aan het begin van deze zomer, aangedreven door de sterke vraag van Marokkanen die in het buitenland wonen, voornamelijk uit Europa, die in grote aantallen naar het koninkrijk komen om er hun vakantie door te brengen.

Veel wereld-Marokkanen maken van de zomervakantie gebruik om in Marokko onroerend goed te kopen. Volgens Mubawab heeft de terugkeer van de Marokkaanse diaspora "een effect op de vastgoedtransacties vanwege hun sterke vraag naar onroerend goed in de regio’s waar ze familiebanden hebben. In de afgelopen jaren is de impact van de Marokkaanse diaspora op de vastgoedmarkt echter klein geweest in vergelijking met de periode van 2000 tot 2015". Over het algemeen willen wereld-Marokkanen "investeren in onroerend goed, hetzij voor hun eigen gebruik, hetzij als een langetermijninvestering", voegt hij eraan toe, benadrukkend dat hun terugkeer ook "een impact kan hebben op de vastgoedprijzen".

Lees ook: Onzekerheid dreigt op Marokkaanse vastgoedmarkt

Van januari tot mei werden de vastgoedverkopen gestimuleerd door wereld-Marokkanen uit Frankrijk (15%), België (3%), Spanje, Nederland en de Verenigde Staten (2% elk), Duitsland, Canada en Italië (1% elk), aldus de gespecialiseerde website, die aangeeft dat de Marokkaanse diaspora op zoek is naar appartementen (61%), villa’s (12%), grond (11%), huizen (9%), riads (4%) en commercieel onroerend goed (2%). De vraag is vooral geconcentreerd in de steden Casablanca en Marrakech (19% elk), Tanger (11%), Rabat (7%), Agadir (6%), Temara en Salé (3% elk) en Kenitra (2%). De vraag gaat vooral uit naar onmiddellijk beschikbare woningen, waarbij een daling van de "verkoop op plan" wordt opgemerkt.

Lees ook: Marokkaans vastgoed draait op halve kracht, kopers wachten steunmaatregel af

De meeste wereld-Marokkanen hebben de neiging om onroerend goed te kopen "voor hun familie, in hun regio’s van herkomst", terwijl anderen "een woning aan de kust kopen om er vakantiewoning in Marokko van te maken", zegt Anice Benjelloun, vice-voorzitter van de Nationale Federatie van Vastgoedontwikkelaars (FNPI). De sterke vraag van de Marokkaanse diaspora is echter nog niet "de heropleving waar de sector op gehoopt had", aldus Benjelloun, die ook meldt dat de bouw van woningen is gedaald van 300.000 naar 100.000 eenheden en dat de bouwvergunningen met 50% zijn gedaald. Dit betekent een verlies van 300.000 tot 400.000 banen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team