Zoeken

Geldtransfers Marokkaanse diaspora: record en boost voor Marokko

12 augustus 2023 - 13:30 - Marokkanen in het buitenland

©

Marokkanen die in het buitenland wonen dragen sterk bij aan de Marokkaanse economie door middel van geldtransfers, die de laatste jaren steeds meer toenemen. Deze geldstromen zijn gestegen van 22,96 miljard dirham in 2000 naar 93,67 miljard in 2021.

Door de jaren heen wordt de bijdrage van de Marokkaanse diaspora steeds belangrijker. De geldtransfers stegen van 6,3 miljard dirham aan het einde van januari 2022 naar meer dan 9,22 miljard in dezelfde periode in 2023, een forse toename van 46,3%. Een deel van dit geld is bedoeld om families te helpen, een diepgewortelde traditie die is versterkt tijdens de Covid-19-pandemie, zegt Karim Amor, voorzitter van de groep van Marokkaanse ondernemers in de wereld (MeM) van het Marokkaanse ondernemingsverbond CGEM, aan Inspirations Éco. Ongeveer 75% van deze transfers is bestemd voor het onderhoud van familieleden.

Lees ook: Dilemma Marokkaanse diaspora: eigendommen verkopen of fiscale uitwisseling accepteren

In de ogen van de 5,4 miljoen wereld-Marokkanen, uit een totale bevolking van 36,7 miljoen in Marokko, is hun land van herkomst een bestemming van kansen. Daarom wordt 8% van de overdrachten in onroerend goed geïnvesteerd en 2% in productieve investeringen waarvan de impact niet te verwaarlozen is. Daarnaast wordt 15% van deze overdrachten op spaarrekeningen gezet. Deze investeringen zouden in de komende maanden kunnen toenemen. "Het realisme van de nationale economische situatie, aangemoedigd door Koning Mohammed VI, spoort Marokkanen uit de hele wereld aan om meer te investeren in hun thuisland om deze kansen te grijpen", merkt de krant op.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team