Zoeken

Marokkaanse diaspora: tientallen kilometers file verwacht in Algeciras

16 juni 2022 - 10:20 - Marokkanen in het buitenland

©

Operatie Marhaba is deze woensdag van start gegaan in Spanje, na twee jaar te zijn afgelast. Lange rijen voertuigen zullen worden geregistreerd aan de grens met Marokko, dat zich heeft voorgenomen het aantal binnenkomsten te verhogen.

Dit jaar zullen er naar verwachting meer dan drie miljoen Marokkanen uit Europa en meer dan 760.000 voertuigen deelnemen aan Operatie Marhaba 2022, die plaatsvindt van 15 juni tot 15 september. Eén probleem kan het goede verloop van de operatie echter belemmeren en dat is de verplichting tot de online aankoop van tickets vóór de aankomst in de haven van Algeciras, de drukste haven tijdens de transit-operatie, aldus El Español.

Lees ook: Marhaba 2022: 150.000 wereld-Marokkanen verwacht in haven Motril

De Vereniging van Vrienden van het Marokkaanse Volk (ITRAN) hekelt de verplichting voor in het buitenland wonende Marokkanen om vooraf kaartjes te kopen en vreest lange rijen voertuigen die de snelwegen in het zuiden zullen blokkeren. Volgens de organisatie maken zeer weinig Marokkanen uit Europa gebruik van het internet uit angst om opgelicht te worden. "Stel je voor dat er tijdens de campagne miljoenen mensen neerstrijken. Dit kan leiden tot een menselijke tragedie met niet te overziene gevolgen," waarschuwt ITRAN.

De vereniging betreurt ook het gebrek aan "scrupules" van de scheepvaartmaatschappijen die de tickets zelf willen verkopen in plaats van ze aan reisbureaus toe te vertrouwen. Als gevolg daarvan zijn er minder verkooppunten en zijn de tickets duurder, wat kan leiden tot lange rijen van tientallen kilometers. Volgens Mohamed Alami Susi, de voorzitter van de organisatie, zou de situatie "honderdduizenden mensen" ervan kunnen weerhouden om op reis te vertrekken naar Marokko of vrij te reizen om te winkelen.

In de haven van Tarifa klagen ook de passagiers over de hoge prijs van de tickets. "Een retourticket van Tarifa naar Tanger kost 413 euro voor één persoon in een auto," zegt een voormalige Spaanse diplomaat. Alami Susi wijst erop dat "tickets voor vier personen met de auto naar Tanger zo’n 550 euro kosten, en naar Sebta 350 euro. Daarnaast hebben de maatschappijen ook al aangekondigd dat de prijzen aan het eind van de maand verder omhoog zullen gaan". Hij doet daarom een beroep op de Spaanse en de Marokkaanse regering om een oplossing te vinden.

Lees ook: Operatie Marhaba 2022 vandaag van start

Sebta en Melilla nemen dit jaar ook deel aan Operatie Marhaba 2022. Rabat heeft de douane opgedragen faciliteiten te verlenen aan wereld-Marokkanen die het koninkrijk binnenkomen in het kader van deze campagne. Ze kunnen dit jaar naar Marokko komen met goederen ter waarde van ten hoogste 2000 euro.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team