Zoeken

Marhaba 2022: Spanje geeft cijfers vrij

11 juli 2022 - 21:00 - Marokkanen in het buitenland

©

Meer dan 411.000 Europese Marokkanen met 102.000 voertuigen zijn al via Andalusische havens in het kader van de Operatie Marhaba 2022 naar Marokko gereisd. De transitoperatie is van start gegaan op 15 juni, nadat het twee jaar lang niet door kon gaan wegens de gezondheids- en de diplomatieke crises tussen Spanje en Marokko.

Volgens de algemene gegevens van Operatie Marhaba is het aantal wereld-Marokkanen en voertuigen met respectievelijk 48% en 62% gestegen ten opzichte van 2019, het laatste jaar waarin de operatie plaatsvond.

Lees ook: Spaanse politie kan toevloed Marokkaanse diaspora niet meer aan

De meesten van hen bereikten Marokko via de haven van Algeciras, zegt de voorzitter van de havenautoriteit, Gerardo Landaluce. Volgens hem bereikte de stroom reizigers een record dit weekend, als gevolg van de viering van Eid ul-Adha op zondag.

Lees ook: Ongeregeldheden en protesten van wereld-Marokkanen in Algeciras

In de haven van Almeria is de toevloed van Marokkanen uit Europa met 58% toegenomen ten opzichte van 2019. Op zaterdag gingen veel van hen nog aan boord om over te steken naar Nador. De gezondheidscontroles zijn dit jaar opgevoerd vanwege de Covid-19 gezondheidscrisis. In totaal vervoeren zeven rederijen en 33 schepen wereld-Marokkanen en hun voertuigen naar Marokko.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team