Zoeken

Marokkaanse diaspora: 32 veerboten voor deze zomer

8 mei 2022 - 09:00 - Marokkanen in het buitenland

©

Het Marokkaanse ministerie van Vervoer en Logistiek heeft een uitgebreid vlootplan opgesteld om bij te dragen tot het succes van operatie Marhaba 2022, die binnenkort van start moet gaan. Dit werd donderdag bevestigd door de directeur van de koopvaardij, Amane Fathallah.

De verantwoordelijke verklaarde dat het plan zou worden aangepast aan de infrastructuur van de havens, om de verkeersstromen te kunnen verwerken. Zij wees erop dat 32 schepen zouden worden ingezet voor 572 wekelijkse retourreizen met een totale capaciteit van 471.000 passagiers en 124.000 voertuigen per week.

Lees ook: Reizen naar Marokko: wanneer eindigt de PCR-test?

Bovendien kondigde Amane Fathallah aan dat 14 schepen zullen worden ingezet op de hoofdas Tanger Med-Algeciras, die ongeveer 47 retourvaarten per dag kunnen verzorgen. "Om het verkeer in goede banen te leiden, kunnen de kaartjes dit jaar van tevoren worden verkocht, zelfs voor korte routes," zei ze.

Het ministerie hecht er groot belang aan dat de rederijen alle veiligheidsvoorschriften naleven. Zij zijn verplicht de passagiers te begeleiden en hun veiligheid te garanderen. Dit is ook een van de punten van zorg van het gemengde Marokkaans-Spaanse transitcommissie, die donderdag in Rabat bijeenkwam onder het medevoorzitterschap van Wali-directeur voor migratie en grensbeheer, Khalid Zerouali, en de Spaanse staatssecretaris voor Binnenlandse Zaken, Isabel Goicoechea Aranguen.

Lees ook: Spanje zet 14.800 agenten in voor Operatie Marhaba 2022

De commissie is vastbesloten ervoor te zorgen dat de doortocht van wereld-Marokkanen onder goede omstandigheden kan plaatsvinden. In die zin hebben beide partijen, afhankelijk van de epidemiologische context, verschillende maatregelen genomen voor het goede verloop van het evenement, de veiligheid, bijstand en steun aan de omwonenden, communicatiemaatregelen, preventie en waakzaamheid. Er worden ook voorzorgsmaatregelen genomen om buitensporige prijzen te vermijden, vooral voor vervoer over zee.

Bladna.nl