Zoeken

Hoe investeert de Marokkaanse diaspora in Marokko (analyse)

25 mei 2024 - 17:00 - Marokkanen in het buitenland

©

Steeds meer Marokkanen in Europa kopen een huis in hun thuisland. Dat blijkt uit een analyse van meer dan 500 simulaties op de online kredietplatform Afdal.

De gemiddelde wereld-Marokkaan die een hypotheek aanvraagt is 39 jaar oud en man. De meeste Marokkanen in het buitenland (78,69%) werken in de privésector. De gemiddelde maandinkomsten bedragen 49.241 dirham en de gemiddelde hypotheek 893.853 dirham. De meeste wereld-Marokkanen (78,69%) betalen ook een aanzienlijke aanbetaling van gemiddeld 457.377 dirham. De hypotheken hebben een gemiddelde looptijd van 17 jaar.

Lees ook: Marokkaanse expats profiteren sterk van woonsubsidie

De populairste woningtypes zijn appartementen, met Casablanca als favoriete stad (43,45%). Andere populaire steden zijn Marrakech (15,86%), Tanger (8,97%) en Rabat (6,21%). De meeste Marokkanen uit het buitenland die via Afdal een hypotheek aanvragen komen uit Frankrijk (58,25%), gevolgd door België, Zwitserland en Spanje.

De toenemende vraag naar hypotheken vanuit de Marokkaanse diaspora wijst op een groeiende interesse in de Marokkaanse vastgoedmarkt. Dit kan verschillende oorzaken hebben, zoals:

Lees ook: Marokko wil meer investeringen van Marokkaanse diaspora

 Nostalgie en wens om te investeren in het thuisland: Veel Marokkaanse expats missen hun thuisland en willen graag investeren in Marokko. Een eigen huis kan een manier zijn om een band met het land te houden en te profiteren van de potentiële waardevermeerdering van vastgoed.
 Gunstige economische omstandigheden in Marokko: De Marokkaanse economie is de afgelopen jaren stabiel gegroeid. Dit maakt het land aantrekkelijk voor investeerders, ook voor de Marokkaanse diaspora.
 Relatief lage hypotheekrentes in Marokko: De hypotheekrentes in Marokko zijn lager dan in veel Europese landen. Dit maakt het voor Marokkaanse expats aantrekkelijk om in Marokko te lenen voor de aankoop van een woning.
 De toenemende vraag vanuit de Marokkaanse diaspora kan een positieve invloed hebben op de Marokkaanse vastgoedmarkt. Het kan leiden tot hogere prijzen en meer nieuwbouwprojecten.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team