Zoeken

Marokkaanse danser Issam Zemmouri krijgt asiel in Nederland

3 september 2021 - 20:20 - Cultuur

©

De asielaanvraag van de Marokkaanse danser en choreograaf Issam Zemmouri werd recent gehonoreerd door de Nederlandse Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). Hij staat zaterdag ook voor het eerst op de planken tijdens het Fringe Festival in Amsterdam.

Issam Zemmouri werd in 1994 geboren in Tanger. Hij volgde een opleiding sociaal werk en ging aan de slag bij verschillende sociale en cultureel-artistieke instellingen. Daarnaast maakte hij carrière in een dansgroep. Maar zijn omgeving had het moeilijk met zijn geaardheid. In 2019 kwam hij naar Nederland waar hij asiel aanvroeg. "De druppel was toen ik een keer na het werk naar huis liep en door vier onbekende mannen midden op straat in elkaar werd geslagen en beroofd. Het was druk, de cafés zaten vol, iedereen keek toe, maar niemand deed iets", getuigt hij in NRC. Hij deed aangifte, maar volgens de politie bestond die klacht niet.

Lees ook: Achim, Marokkaanse homoseksueel, hoopt asiel te krijgen in Spanje

In 2019 besloot Issam daarom naar Parijs te vertrekken om moderne dans te studeren, maar ook daar voelde hij zich niet veilig. Hij trok verder naar Amsterdam waar het vluchtelingensteunpunt ASKV hem hielp met zijn asielaanvraag. Zemmouri nam ook meteen contact op met theaters en dansgezelschappen. "Dans en theater zijn therapie voor mij, zowel geestelijk als lichamelijk. Ik had psychische en medische problemen. Ik was geblokkeerd en moest dansen om die negatieve energie kwijt te raken, om de nare ervaringen te vergeten." In het begin was dat best wel een uitdaging, omdat hij alleen Arabisch en Frans sprak en geen Engels of Nederlands. Inmiddels spreekt hij een aardig mondje Nederlands en Engels.

Lees ook: Abdil vertrok uit Marokko omwille van zijn homoseksualiteit

Zemmouri verbleef in verschillende AZC-locaties. Hij verhuisde van Den Helder naar Almere, Ter Apel en Wageningen. De asielopvang was ook geen veilige plek, vertelt hij. "Ik zat daar met dezelfde mensen als waar ik voor was gevlucht." Daarnaast kon hij, zolang zijn asielaanvraag liep, ook niet ingaan op de vele uitnodigingen voor optredens in Europese steden. "Mensen hebben een verkeerd beeld van vluchtelingen", vindt hij. "Alsof ze hier komen voor een uitkering. Dat is niet zo, ik kon werken, maar dat mocht niet, omdat ik geen verblijfspapieren had."

In het ZID kon hij beginnen met korte danspresentaties en werkte hij samen met artistiek adviseur Christian Guerematchi aan een langere voorstelling. "Historia is Spaans voor verhaal. Het gaat over een reis in het verleden, heden en de toekomst. Over iemand die met zichzelf worstelt en met anderen om zichzelf te vinden. Hij wil zijn echte ik vinden, niet de persoon die mensen zien of willen zien." Zemmouri zegt dat Historia een combinatie is van moderne dans, body poetry, toneel, fysieke expressie en poëzie. Hij vertelt daarin zijn eigen verhaal met zijn lichaam. "Je vrijheid verliezen op de ene plek en die zoeken op een andere plek, betekent ook verlies van vrijheid. Ik zocht vrijheid en veiligheid, ik wilde een leven zonder angst voor geweld. Dat heb ik hier gevonden. Maar ik heb ook het recht verloren om me te verplaatsen."

Lees ook: Spanje weigert asiel aan Riffijnse jongens en stuurt ze terug naar Marokko

Met de positieve beoordeling van zijn asielaanvraag door de Immigratie- en Naturalisatiedienst komt er nu een einde aan de onzekerheid. "Ik ben blij, maar anders. Het is meer een gevoel van opluchting, zo van ’eindelijk’. Ik had zoveel stress tijdens het wachten, ben zoveel kansen kwijtgeraakt. Ik begrijp heel goed dat veel wachtenden aan de drank en drugs raken. Als ik de dans niet had, was het ook slecht gegaan met mij. Maar gelukkig is dans mijn therapie. Ik leef nu voor de toekomst."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team