Zoeken

Achim, Marokkaanse homoseksueel, hoopt asiel te krijgen in Spanje

29 maart 2021 - 16:00 - Wereld

©

Achim is een Marokkaanse migrant die in december vorig jaar de oversteek maakte vanuit Dakhla naar de Canarische Eilanden. Hij is homoseksueel en hoopt er asiel te verkrijgen vanwege zijn seksuele geaardheid.

In Marokko stelt Achim bang te zijn voor een veroordeling. Homoseksualiteit wordt in het koninkrijk nog steeds gestraft met straffen gaande tot 3 jaar gevangenis. Hij vreest hetzelfde lot te ondergaan als de homoseksueel die in 2015 door de menigte was aangevallen in Fez.

Achim vertelde aan El Diario hoe hij de oversteek vanuit Marokko naar de Canarische Eilanden maakte. "Ik zat drie dagen lang in dezelfde positie en plaste in een fles. Ik zou dit nooit meer doen." Bij zijn aankomst op de Canarische Eilanden werd hij naar een centrum voor migranten gebracht. Een advocaat vertelde hem en andere migranten over de voorwaarden om politiek asiel aan te kunnen vragen vanwege hun seksuele geaardheid. Achim durfde echter niet te zeggen dat hij homoseksueel was uit vrees voor de reactie van de andere Marokkanen in het centrum.

Uiteindelijk kreeg Achim hulp van een buurman op Gran Canaria. Op 8 maart gingen ze heel vroeg naar een politiebureau in Las Palmas de Gran Canaria waar Achim een ​​vrouw ontmoette die hij als ’zijn zus’ beschouwt en aan wie hij heel zijn verhaal vertelde.

Bladna.nl