2 januari 2021 - 17:20 - Economie
Van alle sectoren van de Marokkaanse economie heeft de bankensector dit jaar het grootst aantal werknemers aangeworven. Het ging voornamelijk om IT’ers, ervaren kandidaten of kandidaten met een masterdiploma.
In 57% van alle aanwervingen door Marokkaanse banken, ging het om een IT-functie, meldt L’Economiste, daarbij verwijzend naar cijfers van de website Rekrute.com. De IT-profielen waren het afgelopen jaar het meest gewild. Alleen in de callcenterbranche werden meer mensen aangenomen, namelijk twee derde van alle aanwervingen in het afgelopen jaar.
"Van de 199 vacatures die vorige maand door banken zijn geopend, zijn 112 functies vervuld", zo meldt de rekruteringssite. Na de bankensector volgen de sectoren: telecom/netwerken (18% van de aanwervingen), projectmanagement/studies/R&D (8%), bankieren (7%) en management/boekhouding/financiën (5%).
Door de coronapandemie maken banken steeds meer werk van de ontwikkeling van hun online diensten. Daarom hebben de meesten databasebeheerders, senior research & development managers en remote customer managers aangenomen. De eisen die de banken aan hun toekomstige werknemers stellen zijn hoog: minimaal een bachelordiploma en tussen de 3 en 10 jaar ervaring. In 2020 zijn er in totaal 4769 banen gecreëerd in Marokko. Een daling van 19,2% ten opzichte van 2019 die vooral is veroorzaakt door de coronacrisis.
Hart van Nador sterft: inwoners in actie
Naar Marokko met de auto: 10 fatale fouten die je moet vermijden
Sherine dreigt met rechtszaak na kritiek in Marokko
Topteam: Hammouchi gaat samenwerken met VAE-inlichtingendienst
Zomerreis naar Marokko dreigt fiasco te worden door hoge prijzen
Marokko onthult schokkende cijfers over gifdieren
Marokko schrapt douanerechten op Turkse importen
Marokkaanse auto-industrie onder druk: export daalt
Marokko bereidt grote economische hervorming voor
Turkije wil LNG-terminal leveren voor Nador West Med
Marokko en Oekraïne sluiten deal in Istanbul
Marokko en Turkije sluiten cruciale overeenkomsten
Chinese export domineert handel met Marokko
Marokkaanse belastingdienst boekt flinke winst