Zoeken

Marokkaanse ambacht: exportrecord in 2022

1 januari 2023 - 20:00 - Economie

©

De goede dynamiek van de Marokkaanse kunstnijverheid, die sinds het begin van het jaar wereldwijd wordt waargenomen, houdt aan. Eind 2022 zullen de exportinkomsten van de sector naar verwachting één miljard dirham bereiken, een groei van 15% ten opzichte van 2021. Dit zou een record zijn.

Tijdens de vergadering op woensdag van de raad van bestuur van het Huis van Ambachten (MDA), merkte Fatim-Zahra Ammor, minister van Toerisme en Ambachten, op dat ondanks de talrijke internationale crisissen, de ambachtelijke sector de afgelopen maanden goed heeft gepresteerd. Ten opzichte van vorig jaar verwacht het ministerie een groei van 15%, wat zich vertaalt in een toename van de internationale verkoop tot naar verwachting 1 miljard dirham.

Lees ook: VS importeert het meest Marokkaanse ambachtsproducten

Deze trend is te danken aan de inspanningen van diverse actoren om zich open te stellen voor internationale markten en lokale ambachtelijke producten te promoten, aldus de minister. Deze inspanningen omvatten de invoering van een nieuw contractueel kader tussen het ministerie, het MDA en de kamers van ambachten om de productie en de productiviteit te verbeteren, zegt Tarik Sadik, directeur-generaal van het MDA.

In de toekomst wil het Maison de l’Artisan haar activiteiten op de Amerikaanse markt verder consolideren en de ontwikkeling van nieuwe groeimarkten in Europa, het Midden-Oosten en Afrika intensiveren. Nieuwe strategieën worden in 2023 ingevoerd, inclusief een jaarprogramma van handelsbeurzen. Zo zal Moroccan Arts and Crafts voor het eerst deelnemen aan de beurs Del Mobile in Italië en de ICFF in de Verenigde Staten.

Lees ook: Marokkaanse ambacht: export stijgt met 50%

Fatim-Zahra Ammor stelt dat de ambachtelijke sector een echte katalysator is voor de sociaal-economische ontwikkeling en 7% bijdraagt aan het bruto nationaal product. Met bijna 2,4 miljoen mensen, ofwel 22% van de Marokkaanse beroepsbevolking, die 172 beroepen beoefenen, is de ambachtelijke sector ook een belangrijke werkgelegenheidsvector.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team