Zoeken

Marokko: nieuwe trends in vastgoedmarkt

24 april 2024 - 17:00 - Economie

©

De vraag naar woningen in Marokko is veranderd. Kopers kiezen steeds vaker voor woningen in de binnenstad met een prijs van rond de 1 miljoen dirham.

De markt voor bestaande woningen is de afgelopen drie maanden met 3% gedaald, als gevolg van een daling van de prijzen van appartementen met 6% en villa’s met 1%. Er is echter een toenemende interesse in percelen grond waarvan de prijzen redelijk stabiel zijn, meldt Maroc Diplomatique. Eerste kopers geven de voorkeur aan studio’s met prijzen onder de 1 miljoen dirham. Deze uitgesproken interesse in kleinere woningen in de binnenstad staat in contrast met de eerdere voorkeur voor grote woningen in de voorsteden.

Lees ook: Fiscus Marokko start grootschalige actie tegen vastgoedontwikkelaars

Volgens gegevens van Bank Al-Maghrib en het Nationaal agentschap voor landbehoud, kadaster en cartografie (ANCFCC) zijn de vastgoedtransacties met 12% gedaald van kwartaal op kwartaal en met 5% van jaar op jaar. De stijging van de rentetarieven voor hypotheken door Bank Al-Maghrib en de afwachtende houding van kopers die liever van hun zomervakantie genieten voordat ze een aankoop doen, hebben bijgedragen aan de daling van de transacties. Deze daling is met name merkbaar in Casablanca in het tweede kwartaal, als gevolg van de dalende prijzen in sommige wijken van de stad.

Lees ook: Vastgoed in Marokko: kansen in zicht

Momenteel is de prijs per vierkante meter met 20% gedaald in sommige wijken van Casablanca, zoals Maarif, Triangle d’Or en Racine, waar de vraag groot was en de systematisch prijzen stegen. Deze paradigmawijziging begon zich af te tekenen na de Covid-19-crisis, met een sterke vraag naar gebouwen met veel groen of met toegang tot een buitenruimte. In het eerste kwartaal van 2023 daalde het aanbod met 9,2% en steeg de vraag met 13,6%. Dezelfde trend is waarneembaar in het tweede kwartaal van dat jaar. In Casablanca is de vraag bijvoorbeeld drie keer zo groot als het aanbod.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team