Zoeken

Marokkaans-Nederlandse Aziz zet zich in voor een groene Rif-regio

24 februari 2021 - 18:00 - Wereld

©

Aziz Kaouass van de stichting Riforest was zes jaar oud toen hij zijn kleine groene dorp Masaouda in het Rifgebergte in Marokko verruilde voor Nederland. Inmiddels zijn de heuvels daar kaal en dor, de grond is uitgeput en de rivieren zijn opgedroogd. Een aantal jaren geleden begon hij met zijn stichting aan de vergroening van het land dat zijn opa de familie had nagelaten. Bram Tjaden van Samen Duurzaam Zeist interviewt Zeistenaren voor een serie van De Nieuwsbode over duurzaamheid.

De 51-jarige Aziz herrinert zich nog goed de grote stap van Marokko naar Nederland: "Van een kleinschalige traditionele gemeenschap in een uitgestrekt berggebied waar iedereen elkaar kent en je omringd bent door veel familie, naar een anoniem rijtjeshuis in een stad met veel asfalt en beton", zegt Kaouass aan De Nieuwsbode. "Ik heb altijd heimwee gehouden naar dat dorp. Maar het liep leeg, wie jong was trok weg naar Europa om er te gaan werken. Tegelijkertijd veranderde dit rijke en diverse gebied in een kurkdroge woestenij. Het resterende bos werd gekapt om ruimte te maken voor het verbouwen van tarwe en gerst en het houden van geiten. Het sneed me door het hart om deze teloorgang te zien".

In maar 2015 is hij gestart met het uitdelen van bomen en in 2017 richtte hij de stichting Riforest op. "Inmiddels nemen vierhonderd families deel. We planten er olijfbomen, amandelbomen, granaatappelbomen en johannesbroodbomen. We geven de mensen voorlichting over hoe zij hun land weer vruchtbaar en levend kunnen maken. Hoe zij het steeds schaarsere regenwater kunnen vasthouden. Hoe zij compost kunnen maken om de bodem te verbeteren".

"Permacultuur speelt daarbij een belangrijke rol", zegt hij. "Ik ben een steeds grotere fan van deze methode. Het draait om circulariteit en samenwerking met de natuur. En nieuwsgierigheid naar de vraag: hoe doet de natuur het zelf? Het staat lijnrecht tegenover het nu dominante en desastreuze denken in termen van competitie en beheersing. Ik ben moslim en permacultuur helpt me bij wat we in de islam de grote heilige oorlog tegen hebzucht en onmatigheid in onszelf noemen. Het voeren van die strijd is voor mij de essentie van staan voor duurzaamheid, op weg naar een compassievolle samenwerking met de natuur. We kunnen de aarde niet verbeteren zonder eerst onszelf te veranderen ".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team