Zoeken

Youssra pakt discriminatie op werkvloer in Nederland aan

4 februari 2021 - 14:40 - Wereld

©

De 29-jarige Yousra Dahbi uit Meerkerk lanceerde recent ’Diverse Together’. Ze heeft enorm veel interesse in culturele verschillen en gaat met haar onderneming cursussen aanbieden aan bedrijven die hun medewerkers in staat moeten stellen om beter om te kunnen gaan met diversiteit op de werkvloer.

Over andere culturen denken we vaak na in stereotypen en ook kunnen er sneller misverstanden of conflicten ontstaan. "Als je de normen en waarden van een ander niet kent, dan kunnen er verschillen ontstaan. Het is echt mijn passie geworden om anderen iets mee te geven over culturele verschillen. Als klein meisje kwam ik al graag op voor anderen en later leerde ik dat het ontbreken van bewustzijn over diversiteit bepaald gedrag met zich meebracht," zegt Yousra in het AD.

Dahbi studeerde strafrecht en kwam daarna terecht in een grote organisatie waar het gebrek aan bewustzijn met betrekking tot verschillende culturele achtergronden haar meteen opviel. "Culturele diversiteit zie je letterlijk, doordat je meer opvalt als je uit een andere cultuur komt. Er komen vaak ook subgroepen binnen een bedrijf: mensen van een bepaalde achtergrond trekken naar elkaar toe. Dat is prima, maar werknemers moeten elkaar onderling wel begrijpen." Ze kreeg zelf ook te maken met allerlei vooroordelen. "Ze zeiden bijvoorbeeld: ‘jij bent geen stereotype Marokkaanse vrouw’. Of: ‘je bent goed geïntegreerd’. Maar ik ben gewoon hier geboren. Ik heb zelf niet echt last gehad van die vooroordelen, maar anderen kunnen dat wel hebben. Ze kunnen zich terug gaan trekken en zo worden hun talenten niet goed ontwikkeld."

De cursussen en trainingen gaan over verschillende manieren van communiceren en wat gebruikelijk is in bepaalde culturen, maar zeker ook over waarden en normen die gemeenschappelijk zijn in veel culturen. "Je kunt dit veranderen door meer bewustzijn, zodat een groep er beter door gaat functioneren. Zo komt er meer creativiteit binnen een organisatie. Elke persoon heeft door zijn of haar achtergrond een andere visie. Iedereen brengt iets mee en als visies samengebracht worden, kan er iets moois ontstaan. Je moet iets samen doen om één te worden," zegt Dahbi. "Je kunt vandaag de dag ook niet meer om die diversiteit heen, want we hebben nu eenmaal een multiculturele samenleving."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team