Zoeken

Marokkaans echtpaar op Gran Canaria blijkt brein achter mensenhandelnetwerk

22 april 2021 - 15:40 - Marokkanen in het buitenland

©

Op Gran Canaria heeft de politie een Marokkaans echtpaar gearresteerd op verdenking van het leiden van een netwerk voor mensenhandel dat migranten naar het Spaanse vasteland en andere EU-landen transporteerde vanaf de Canarische Eilanden. Er werden in totaal 45 aanhoudingen verricht.

In het kader van een groot Europees politieonderzoek naar mensenhandel ontdekte de Spaanse politie dat mensenhandelaars niet alleen vanuit Marokko opereren, maar ook vanuit Spanje zelf. Tijdens de coronapandemie maakten criminelen gebruik van de routes van drugsnetwerken voor het vervoer van migranten naar de Canarische Eilanden en naar het Spaanse vasteland, schrijft La Razón.

Een Marokkaans koppel dat al een paar jaar een kapperszaak uitbaatte in het havenplaatsje Arguineguín op Gran Canaria, zag de mogelijkheid om een meer winstgevende handel op te zetten met de komst van 23.000 migranten in 2020 en 4000 in 2021. Ze vroegen een bedrag van 1500 tot 2000 euro per persoon voor de overtocht.

In hetzelfde winkelcentrum als de kapperszaak bevond zich ook een reisbureau waarmee het koppel samenwerkte om de migranten van paspoorten te voorzien voor de reizen per vliegtuig of boot. Een bendelid reisde mee om de paspoorten opnieuw te recupereren voor de volgende groep migranten. De uitbaters van het reisbureau zijn ook aangehouden door de politie. Het netwerk maakte gebruik van drugsboten om migranten vanuit Sebta naar het vasteland te vervoeren.

De zaak kwam aan het rollen naar aanleiding van een incident waarbij een jonge Marokkaan in oktober neergestoken werd omdat hij het geld van zijn overtocht nog niet had betaald. In deze zaak werden op de Canarische Eilanden 26 bendeleden en op het Spaanse vasteland 17 bendeleden opgepakt.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team