Zoeken

Marokkaans koppel en peuter komen om tijdens overtocht naar Spanje

9 februari 2021 - 11:20 - Marokko

©

Een jong Marokkaanse echtpaar is samen met hun 3-jarige zoontje tijdens een overtocht naar de Canarische Eilanden, verdronken in zee. Het prille gezin wilde een beter leven gaan opbouwen in de Spaanse stad Alicante waar veel van hun familieleden wonen.

Mustapha (26), zijn vrouw Najat (20) en hun zoon Wasim (3) zijn afkomstig uit de stad Oued Zem. Door per boot een overtocht te maken naar de Canarische Eilanden, wilde het drietal uiteindelijk in Alicante terecht komen waar sinds 10 jaar drie zussen van Mustapha wonen.

Een familielid van Mustapha die anoniem wil blijven, heeft gezegd dat de boot tijdens de overtocht in de nacht van 21 januari zo’n drie kilometer buiten de kust is gekapseisd. Het gezin zou 6000 euro hebben betaald voor de illegale oversteek. Ze zijn samen met de 42 andere opvarenden verdronken in de Atlantische Oceaan.

Familieleden, vrienden en de bevolking van Oued Zem hebben met verslagenheid gereageerd op het nieuws. "Het iz een grote klap", zegt een familielid. De lichamen van Najat en Wasim zijn geborgen en inmiddels begraven. Alleen het lichaam van Mustapha is nog spoorloos. Zijn familie hoopt dat hij ooit nog wordt gevonden.

Volgens het rapport "Monitor the right to life" van de ngo "Walking Borders" zijn er in het afgelopen jaar 2170 illegale migranten omgekomen tijdens overtochten van Marokko naar Spanje. Uit cijfers van het Spaanse ministerie van Binnenlandse Zaken blijkt dat er in 2020 precies 2124 boten en kajaks met migranten in het Zuid-Europese land zijn aangekomen. In totaal heeft het ministerie 40.106 migranten geregistreerd in 2020.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team