Zoeken

Marokkaans gezin bedreigd met uitwijzing in Frankrijk

29 september 2021 - 10:40 - Marokko

©

Een Marokkaans gezin dat uitgewezen dreigt te worden, krijgt de steun van de inwoners van het Franse Aubenas waar ze wonen. De Beweging tegen Racisme en voor Vriendschap tussen Volkeren (MRAP) organiseerde op zaterdag 25 september een protestactie waaraan ongeveer veertig mensen deelnamen. Zij riepen allen op om de familie verblijfsrecht te verlenen.

Abdelkhalek Makkina, een metselaar, zijn vrouw Fatima en hun twee in Frankrijk geboren kinderen Nizar (binnenkort 4 jaar oud) en Amir (9 maanden oud), worden bedreigd met uitzetting. De ouders zijn oorspronkelijk afkomstig uit de Sahara en vluchtten zes jaar geleden uit de zuidelijke Marokkaanse regio naar Frankrijk, nadat ze naar eigen zeggen het slachtoffer waren geworden van racisme, meldt Le Dauphiné Libéré. De familie Makkina kreeg twee jaar geleden een eerste bevel om het Franse grondgebied te verlaten. Ze dienden daarna een verzoek in tot regularisatie om in de Ardèche te kunnen blijven wonen.

Lees ook: Terreurverdachte Moussa moet vandaag Nederland verlaten

De MRAP hielp hen door hun zaak voor de administratieve rechtbank van Lyon te brengen. Die heeft in hun voordeel beslist. Maar de beslissing van de rechtbank is voor het Marokkaanse gezin echter geen basis om een verblijfsrecht te krijgen. De MRAP blijft de zaak verdedigen, maar is verontrust door de situatie: "Ondanks getuigenissen van integriteit, een attest van de werkgever van Abdelkhalek waarin een vast contract wordt beloofd in geval van regularisatie, en een interventie van de afgevaardigde om dit verzoek te ondersteunen, worden we toch niet gehoord, omdat de familie minder dan 15 dagen geleden een nieuw bevel heeft ontvangen om het Franse grondgebied te verlaten.

Lees ook: Frankrijk: Marokkaan ontsnapt aan uitwijzing dankzij zijn talent

Tegen dit bevel is beroep aangetekend bij de administratieve rechtbank die een schorsende werking heeft. De beslissing van de administratieve rechtbank zal over vijf of zes maanden officieel zijn. Intussen mag de familie Makkina nog enkele weken in Aubenas blijven, maar zij moeten zich wegens huisarrest wekelijks melden op het politiebureau om hun aanwezigheid aan te tonen.

Bladna.nl