Zoeken

Justitie keurt verkiezing jongste burgmeester van Marokko goed

10 oktober 2021 - 19:00 - Marokko

©

De verkiezing van Noura Tahoussa, jongste burgemeester van Marokko, werd betwist door verschillende partijen. De administratieve rechtbank van Agadir heeft zich in het voordeel van Tahoussa uitgesproken.

Noura Tahoussa is pas 19 jaar oud en is de nieuwe burgemeester van de gemeente Sidi Bourja bij Taroudant. De administratieve rechtbank van Agadir heeft het beroep tot nietigverklaring van haar verkiezing verworpen.

Lees ook: Nora Thoussa is jongste burgemeester van Marokko

Al Massae bericht dat het verzoek door verschillende gemeenteraadsleden was ingediend. Zij rechtvaardigden deze stap door het feit dat de jonge vrouw niet de wettelijke leeftijd van 21 jaar heeft om zich kandidaat te kunnen stellen.

Lees ook: Asmaa Rhlalou, eerste vrouwelijke burgemeester van Rabat

Tijdens de verkiezingen van 8 september 2021 werden meerdere jongeren onder de 21 jaar verkozen. Dit leidde tot lange politieke debatten in Marokko. Zo lukte het gemeenteraadsleden om de verkiezing van Najia Sadik, burgemeester van Moustakmar, nietig te verklaren. De rechtbank had haar onverkiesbaar verklaard op grond van artikel 41 van het Kieswetboek. Maar het hof van beroep heeft dit vonnis vernietigd en Najia Sadik in haar functie als burgemeester hersteld.

Bladna.nl