Zoeken

Marokko dreigt met maatregelen tegen Egypte

27 juni 2021 - 15:00 - Marokko

©

Marokko overweegt vergeldingsmaatregelen tegen Egypte en beschuldigt het land ervan een "blokkerend" beleid te voeren ten aanzien van Marokkaanse producten. Daardoor verliest het koninkrijk zo’n 6 miljard dirham.

Tijdens een debat in de Commissie voor Productieve Sectoren van de Kamer, verklaarde minister Moulay Hafid Elalamy van Industrie en Handel, dat hij uitdrukking heeft gegeven aan zijn ongenoegen bij zijn Egyptische ambtgenoot, Nevin Jameh. Deze laatste stelde eveneens de belemmering door Marokko van Egyptische producten aan de kaak.

Elalamy zei dat hij aan zijn ambtgenoot had laten weten dat Marokko vergeldingsmaatregelen zal nemen tegen de Egyptische export. "Ik heb problemen voor u gecreëerd, en ik zal dat blijven doen," zei minister Moulay Hafid Elalamy, die tijdens het debat benadrukte dat de Egyptische minister niettemin heeft beloofd het beleid te herzien voor een betere toegang tot de Egyptische markt. Volgens Elalamy toonde zij begrip en stelde ze voor een gemengde commissie op te richten om deze problemen op te lossen.

De Marokkaanse minister zei bovendien dat Egyptische exportproducten soms onder een valse identiteit Marokko binnenkomen. Bij een recente controle bleek dat drie Egyptische containers, gevuld met producten met Egyptische certificaten, van Chinese makelij bleken te zijn.

Nu hebben Marokkaanse producten drie maanden nodig om toegang te krijgen tot de Egyptische markt, aldus Elalamy. In Marokko gemaakte auto’s kunnen bijvoorbeeld alleen toegang krijgen tot deze markt indien zij door Somaca zijn vervaardigd, terwijl de auto’s die in de Renault-fabrieken in Tanger worden gemaakt, niet welkom zijn.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team