Zoeken

Marokkanen hekelen massale invoer aardappelen uit Egypte

23 april 2024 - 09:00 - Marokko

©

Na de massale import van tomatensap uit Egypte, dreigt nu ook de aardappelmarkt in Marokko overspoeld te worden door Egyptische producten. De Egyptian Agricultural Quarantine heeft toestemming gekregen om aardappelen naar Marokko te exporteren, wat leidt tot bezorgdheid bij Marokkaanse boeren.

De import van Egyptische aardappelen komt op een moment dat de Marokkaanse regering overweegt om antidumpingheffingen in te voeren op tomatensap uit Egypte. De nationale federatie van de agroalimentaire industrie (FENAGRI) had in augustus vorig jaar een aanvraag ingediend bij het ministerie van Industrie en Handel om deze maatregel te nemen.

Lees ook: Algerijnse dadels op illegale wijze Marokko binnengebracht

Egypte is sinds vorig jaar de grootste leverancier van tomatensap geworden aan Marokko. De toenemende import van Egyptische producten, variërend van voedingsmiddelen tot kleding, baart zorgen bij Marokkaanse producenten die vrezen voor oneerlijke concurrentie. De devaluatie van de Egyptische pond en de lage arbeidskosten in het land maken Egyptische producten extra aantrekkelijk voor importeurs in Marokko.

Lees ook: Marokkaan verbruikt gemiddeld 40 kilo aardappelen per jaar

De economische context, met stijgende prijzen, maakt het voor de Marokkaanse regering moeilijk om de import van goedkope voedingsmiddelen te beperken. In 2022 overschreden de Marokkaanse importen de 10,3 miljard dirham.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team