Zoeken

Marokkaan slachtoffer politiegeweld op Canarische Eilanden

23 januari 2021 - 17:20 - Wereld

©

Een Marokkaan die in een boot op de Canarische Eilanden was aangekomen en naar het asielzoekerscentrum CIE was gebracht, meldde bij de bevoegde rechtbank dat hij politiegeweld ondergaan zou hebben op de toiletten van het pand waar migranten zonder papieren worden vastgehouden.

Het CIE diende een klacht in, samen met de getuigenissen van twee andere illegale migranten die de scène gezien zouden hebben, bij de onderzoeksrechter in Madrid. Het document bevat een reeks afbeeldingen van kneuzingen op de rug en arm van de Marokkaan. Hij is één van de meer dan 20.000 migranten die in 2020 per boot op de Canarische Eilanden zijn aangekomen. Eind november kwam hij in Sevilla aan vanuit Las Palmas. Hij werd gearresteerd op de luchthaven en overgebracht naar het asielzoekerscentrum van Madrid om terug naar Marokko te worden gestuurd.

"Ik was aan het douchen toen een politieagent me beval om haast te maken. Ik antwoordde: Een moment, alstublieft ... Ze begonnen me met knuppels te slaan en eenmaal op de grond schopten ze me verschillende keren tegen mijn been", legt de man uit in een brief gerapporteerd door El Diario. Nadat hij het bewustzijn had verloren, werd hij overgeplaatst naar de medische dienst van het CIE (beheerd door een privébedrijf), dat hem voor behandeling doorverwees naar een ziekenhuis.

Volgens de politie zou de Marokkaan hebben geprobeerd om zichzelf te verwonden en zelfmoord te plegen. "Ik heb mezelf niets aangedaan. Het was de dienstdoende politie", antwoordt het vermeende slachtoffer.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team