Zoeken

Spanje opent onderzoek naar mishandeling Marokkaanse tieners

14 februari 2021 - 16:40 - Wereld

©

Spanje gaat een onderzoek instellen naar de mishandeling van Marokkaanse minderjarigen door agenten van de Guardia Civil op het eiland Las Palmas. De Spaanse minister van Binnenlandse Zaken, Fernando Grande-Marlaska Gómez, heeft hiertoe besloten naar aanleiding van een oproep van de Spaanse ambassadeur in Rabat.

Nadat medewerkers van een opvangcentrum voor niet-begeleide minderjarigen in Las Palmas in conflict kwamen met enkele jongeren hebben zij de politie om assistentie gevraagd. Uit video’s die op sociale media circuleren blijkt dat de agenten met buitenproportioneel geweld hebben ingegrepen. "Het hogere hoofdkwartier van de politie van de Canarische Eilanden ontving een oproep van Madrid om onmiddellijk openheid van zaken te geven over de acties van de agenten", meldt de website Ok Diario. Volgens het medium heeft het Spaanse ministerie van Binnenlandse Zaken disciplinaire maatregelen genomen tegen de agenten die in de video’s te zien zijn.

In Marokko is geschokt gereageerd op het geweld waarmee hun minderjarige landgenoten werden geconfronteerd. Een dag nadat het nieuws over de gebeurtenis naar buiten kwam, heeft een Marokkaanse vereniging bij de Spaanse autoriteiten aangedrongen op het naleven van hun plichten op het gebied van de bescherming van minderjarigen door een onderzoek in te stellen naar het incident. Ook riep de Marokkaanse Liga voor Burgerschap en Mensenrechten (LMCDH) het ministerie van Buitenlandse Zaken op om Spanje om opheldering te vragen over deze zaak.

Uiteindelijk leidde zowel de Spaanse als de Marokkaanse verontwaardiging tot een diplomatiek overleg met de Spaanse ambassadeur in Marokko, Ricardo Díez-Hochleitner. Ook UNICEF heeft de regering in Madrid opgeroepen om meer actie te ondernemen om racisme en vreemdelingenhaat te voorkomen en te bestrijden. De recente video’s roepen ook herinneringen op aan de jonge Marokkaan Ilias Tahiri die in juli 2019 is omgekomen door politiegeweld in Spanje.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team