Zoeken

Marokkaan gevangenis in vanwege eten tijdens Ramadan

18 juli 2014 - 20:47 - Gemeenschap

©

In Tiznit is een Marokkaanse man door de rechtbank van eerste aanleg tot een gevangenisstraf veroordeeld vanwege het eten in het openbaar tijdens het vasten. Op straat eten tijdens de Ramadan wordt ten strengste verboden door de Marokkaanse wet.

Volgens persagentschap EFE onder vermelding van meerdere Marokkaanse bronnen, kreeg de man vijf maanden celstraf opgelegd. Tijdens zijn arrestatie kreeg de man het aan de stok met de politie toen ze hem zijn eten wilden afnemen.

Toen de rechter hem vroeg waarom hij in het openbaar had gegeten terwijl hij best wist dat dat door de wet verboden was, antwoordde de man "doe je werk en laat me met rust".

Volgens de Marokkaanse wet riskeert iedere moslim die overdag het vasten verbreekt in het openbaar, een straf van één tot zes maanden gevangenis en een boete van 12 tot 120 dirham.

De wet geldt echter niet voor niet-moslims. Toeristen of buitenlanders die een bezoek aan Marokko brengen mogen gerust in het openbaar eten, drinken of roken.

Begin juli had de rechtbank van Souk El Arbaa Gharb in de regio van Kenitra, vijf Marokkaanse jongeren veroordeeld tot zes maanden gevangenisstraf vanwege dronkenschap en eten in het openbaar tijdens de maand Ramadan.

Steeds Marokkanen willen tijdens de Ramadan in het openbaar te eten

Leden van de Alternatieve Beweging voor Individuele Vrijheden (Mali) hebben kort voor de Ramadan - en zoals elk jaar - het recht opgeëist om in het openbaar te eten in Marokko tijdens de vastenmaand. Zij vinden dat ze als Marokkanen én niet-moslims de vrijheid moeten hebben om tijdens het vasten te eten zonder te worden lastiggevallen door de autoriteiten. Dit jaar worden ze bijgestaan door een andere beweging, de Raad van ex-moslims.

Eerder deed Al Ayam melding van de oprichting van een nieuwe politie-eenheid in Marokko, dat onder meer zou moeten uitkijken naar volwassenen die niet vasten tijdens de maand Ramadan en in het openbaar eten. De informatie werd echter ontkend door de autoriteiten.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team