Zoeken

Ramadan is inspiratiebron voor gekste fatwa’s!

7 juli 2014 - 22:41 - Marokko

©

Marokkaanse sjeik Abdelbari Zamzami is deze Ramadan extra veel bezig met nieuwe fatwa’s. Deze keer heeft hij een fatwa uitgevaardigd dat toestemming geeft aan een man en een vrouw die de liefde bedrijven tijdens de shor om verder te doen, ook al is het gebedstijd. Wanneer ze klaar zijn moeten ze gewoon hun wassing doen en het fajr-gebed verrichten.

We hebben dus onderzoek gedaan naar de juistheid van Zamzami’s fatwa. Volgens geleerden van de Maliki rite in Marokko is het zo dat wanneer een moslim ’s ochtends wordt verrast door de gebedsoproep terwijl hij nog aan het eten of drinken is, hij wat hij in zijn mond heeft mag opeten of drinken.

In het geval van geslachtsgemeenschap is de regel heel anders. Zodra tot het gebed wordt opgeroepen moet men stoppen. Als men de oproep heeft gehoord en toch niet stopt, dan moet men voor deze zonde boeten (Kaffarah in de Islam) door 60 opeenvolgende dagen te vasten of 60 bedelaars eten geven.

In een interview met het weekblad Al Michaal vertelde Zamzami eveneens dat het voor een man niet verboden is om zijn vrouw te zoenen tijdens het vasten. Volgens de Marokkaanse sjeik deed de Profeet Mohammed dat ook en is het geen zonde zolang men weet dat men niet verder zal gaan dan een zoen.

Abdelbari Zamzami oordeelt ook dat een vrouw die tijdens de Ramadan tot geslachtsgemeenschap wordt gedwongen door haar man niets fout doet. Aan rokers raadt Zamzami aan om Maâjoune (soort Marokkaanse drugs) te proberen om te stoppen met roken.

Ramadantips van Mohamed Rafiki aka Abu Hafs

Marokkaanse prediker Mohamed Rafiki, ook bekend als Abu Hafs, heeft een hele andere mening. Intieme zaken mogen volgens hem niet in het openbaar worden besproken, vooral als het gaat om relaties tussen een man en zijn vrouw. Dit soort zaken moeten worden behandeld met persoonlijke en privé fatwa’s, volgens Rafiki.

Op zijn Facebook account geeft Rafiki - voormalige gevangene van de Salafia Jihadia die nu pleit voor een meer gematigde Islam - onder meer tips over de Ramadan en de handelingen die het vasten ongeldig kunnen maken.

Rafiki, nu onder-secretaris-generaal van de Partij van de Renaissance en Deugd, geeft onder meer raad over het gebruik van tandpasta, make-up, parfum, kohl of nog Ventolin voor astma patiënten tijdens de maand Ramadan.

Zijn nieuwste bevinding is dat menstruerende vrouwen de Koran mogen lezen. De Koran aanraken mag nog steeds niet, maar vrouwen kunnen in die periode gebruik maken van smartphones of andere elektronische middelen om het te lezen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team