Zoeken

Marokkaan hoofdverdachte in zaak overval waardetransport Amsterdam

1 november 2022 - 13:00 - Wereld

©

In de rechtbank van Amsterdam startte maandag de behandeling van de zaak over de gewelddadige overval op een waardetransport. Een van de acht verdachten die in deze zaak terechtstaan, is een Marokkaan.

In de middag van 19 mei 2021 ramden gewapende mannen in donkere kleding de poort van edelmetaalbedrijf Schöne met een Porsche Cayenne, waar ze een waardetransport leeg roofden. De tien Belgische en Franse overvallers maakten zo’n 15 miljoen euro aan goud en platina buit. De politie voerde een klopjacht op de daders die uitmondde in een spectaculaire achtervolging waarbij de auto’s snelheden bereikten van 180 kilometer per uur, schrijft NRC.

Lees ook: Nederland zoekt naar Marokkaanse-Belg voor overval in Amsterdam

De achtervolging eindigde in de polder, waar de overvallers twee nieuwe vluchtauto’s klaar hadden staan, maar de politie blokkeerde de toegangswegen en sloeg in totaal zes overvallers in de boeien. Een zevende verdachte, een 47-jarige Fransman, kwam om het leven door een politiekogel. Drie andere verdachten werden in de daaropvolgende maanden opgepakt en twee zijn nog altijd voortvluchtig.

De rechtbank in Amsterdam heeft dertien dagen uitgetrokken voor de inhoudelijke behandeling van de zaak waarin acht verdachten terechtstaan. Een van hen heeft de Marokkaanse nationaliteit. De 45-jarige El Hachmi A. is één van de hoofdverdachten in de zaak. Hij reed met twee anderen in de Porsche vanuit Parijs naar Amsterdam, waar hij een dag voor de overval, samen met twee andere mannen naar het pand van Schöne Edelmetaal reed om de overval voor te bereiden. Hij verstopte zich in Broek in Waterland vergeefs in een kliko.

Lees ook: Overval op geldtransport in Casablanca: twee radicale verdachten gezocht

Volgens het Openbaar Ministerie vuurden de overvallers minstens dertien keer gericht op de politie tijdens de achtervolging in Amsterdam-Noord. De verdachten worden daarom ook naast de overval, vervolgd voor meerdere pogingen tot doodslag, waar maximaal twintig jaar celstraf op staat. De agenten hebben daarbij volgens justitie doodsangsten uitgestaan. Maar de verdachten ontkennen dat zij gericht op agenten hebben geschoten. Van de 14,5 miljoen euro aan buit is een deel ter waarde van 4,2 miljoen euro nog steeds zoek.

Bladna.nl