8 maart 2023 - 22:30 - Wereld
Sinds maandag staat de Marokkaans-Tunesische Amin Mimouni terecht voor het Assisenhof van het Franse Nice voor de wrede moord op Salomé Garnesson. Op 1 september 2019 werd het lichaam van de 21-jarige vrouw gevonden. Ze lag verborgen onder een berg afval in Cagnes-sur-Mer.
Meer dan drie jaar na de gruwelijke moord op Salomé Ganersson begint eindelijk het proces tegen haar moordenaar. Centraal in deze zaak staat een moeilijke scheiding. Op de avond van haar dood doorbrak de jonge vrouw op straat haar relatie met Amin Mimouni. "Ik verlaat je, ik heb je niet meer nodig." Hij sloeg en wurgde haar voor de ogen van getuigen en verstopte haar lichaam onder een berg afval. Een politiepatrouille werd verwittigd en kwam ter plaatse, maar kon het lichaam niet vinden. In de vroege ochtenduren werd het stoffelijke overschot gevonden door een buurman, meldt Le Figaro.
Lees ook: Verminkt lichaam van Noord-Afrikaanse vrouw in Parijs
Voor de rechtbank zei een van de onderzoekers dat "het lichaam van de jonge vrouw onherkenbaar was, bedekt met blauwe plekken, schaafwonden en kneuzingen, vooral in het gezicht". Volgens commandant Patrick Badouaille "toont de verhulling van het lichaam een zekere kalmte, een grote beheersing van de moordenaar, het lichaam werd vakkundig verborgen".
Amin Mimouni heeft een Marokkaanse moeder en een Tunesische vader en is een bijzondere verdachte. Voor de rechter beseft hij nauwelijks de ernst van zijn daad. Hij wordt beschreven als een jaloerse en gewelddadige man die verschillende van zijn voormalige vriendinnen zou hebben geslagen. Hij hield Salomé Ganersson voortdurend in de gaten en verbood haar bepaalde kleding te dragen. Volgens een familielid van het slachtoffer "was zij veel magerder geworden en vertoonde zij voortdurend sporen van slagen". Een naar de getuigenbank geroepen deskundige merkte op dat de verdachte een persoonlijkheidsstoornis en een flagrante onvolwassenheid vertoont. "Zijn leven is als een speeltuin, zonder regels, waar hij doet wat hij wil. Alles wat met gehoorzaamheid te maken heeft is op narcistisch niveau te pijnlijk voor hem."
Een andere psychiater merkte zijn gebrek aan empathie voor de dood van Salomé op. "In het begin wilde ik dit meisje niet eens meer," zei hij over het slachtoffer. "Ze deed psychologisch werk op mij. Ik gaf haar een kans en nu komt het weer terug. Soms bleef ik bij haar, bijna uit medelijden. Deze vrouwen zijn echt kleine hoopjes stront, ik schaam me niet om het te zeggen," verklaarde de verdachte.
Lees ook: België heropent moordzaak Samira Bekkar
Het proces eindigt vrijdag. De verdachte hangt een levenslange gevangenisstraf boven het hoofd. Hij deed geen moeite om de feiten in de zaak te ontkennen, al claimde hij tijdens het hele onderzoek dat hij onschuldig was.
Marokkaanse politie geeft opheldering over "verdachte" dood militaire arts
Incident in Tanger dwingt Ryanair-vlucht in Rabat te landen
Houssame Benabbou: van marathonloper tot held na verkeersongeval
Opkomst autosector en fosfaatcrisis: de twee gezichten van de Marokkaanse economie
Onvrede over inzet Sofyan Amrabat bij Manchester United
Marokko speelt twee wedstrijden vóór de Afrika Cup in Ivoorkust
Toen de Mossad "per ongeluk" een Marokkaan vermoordde in Noorwegen
Ontsnapping, drugshandel en nu Brussel: de val van Mohammed Benabdelhak
Smail Nabi gevangen in Algerije: zijn familie vecht voor zijn vrijlating
Franse miljardair wil fortuin nalaten aan Marokkaanse werknemer
Ridouan Taghi opnieuw beschuldigd van moord op journalist
Spanje geeft Westelijke Sahara op
Marokkaanse vrouw in Spanje doodgestoken, meisje van gebouw geduwd
Algerije beschuldigt Marokko van financieren voetbal met drugs