Zoeken

Mahmoud verliest huurtoeslag in Nederland door "illegale babydochter"

15 januari 2021 - 14:00 - Wereld

©

De Belastingdienst ligt opnieuw onder vuur omdat ze bij een Syrisch gezin uit Maartensdijk de huurtoeslag heeft stopgezet, omdat hij iemand illegaal in huis genomen zou hebben. In werkelijkheid gaat het over zijn pasgeboren dochtertje.

De Belastingdienst zegt dat de dochter van de 42-jarige Syrische Mahmoud Alfarj, die sinds drie maanden in Maartensdijk woont, geen verblijfsvergunning heeft. Daardoor is ze illegaal in huis bij het gezin, waardoor er geen recht is op huurtoeslag. De Utrechter Radboud Spruit, een vriend van de gedupeerde Syrische vader, postte zijn verhaal op Twitter. Onder meer CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt en SP-Kamerlid Renske Leijten reageerden ontzet op de handelswijze van de Belastingdienst.

Leijten gaat hierover Kamervragen stellen: "Dit is weer een nieuw signaal dat we moeten doorbijten. Erg verdrietig. Het stopzetten van iemands toeslag moet zorgvuldig gebeuren en beargumenteerd worden. Als er aangifte wordt gedaan van de geboorte van een kind begrijpt toch iedereen dat dat niet om een illegale inwoner gaat. Dit zijn de ondoorgrondelijke computersystemen van de Belastingdienst. Er volgt dan een automatische stopzetting zonder een toets van een inspecteur, vermoed ik", zegt ze in het AD.

De Nederlandse regelgeving schrijft voor dat er binnen de zes maanden na de geboorte van een kind een verblijfsvergunning moet worden aangevraagd. Woordvoerder van het ministerie van Financiën, Jan Jelle van Hasselt, zegt in dezelfde krant dat "de huurtoeslag dan niet wordt stopgezet. Waarom dat hier toch is gebeurd, komt door zaken die in het verleden fout zijn gegaan. De oorzaak is niet de geboorte van het jongste dochtertje. Vanwege privacy kan er niet meer gezegd worden over dit specifieke geval".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team