19 januari 2021 - 21:20 - Wereld
Acteur en regisseur Wahid Sanouji studeerde aan de Kunstacademie van Rabat en woont sinds 2007 in Amsterdam. Zijn film ’The Way to Paradise’ maakte deel uit van het programma van de internationale competitie op het Kolkata International Film Festival (KIFF).
De eerste film van Sanouji heet ’The Way to Paradise’ en was te zien op het internationale filmfestival KIFF in India. De film volgt de reis van een jonge Nederlander met Marokkaanse ouders. Zijn leven verandert op de dag dat hij afstudeert en er vervolgens achter komt dat zijn oudste broer is gearresteerd voor criminele activiteiten. Terwijl hij op de rand van een depressie staat, ontmoet hij een oude bekende die hem probeert te radicaliseren met de belofte hem naar het paradijs te leiden.
Hoewel hij nog nooit in India is geweest, is de regisseur bekend met Indiase films. "Toen ik opgroeide in Marokko, keken we naar films uit India in de plaatselijke bioscoop. Ze hebben absoluut mijn liefde voor cinema geïnspireerd. Amitabh Bachchan en Shah Rukh Khan zijn mijn favoriete acteurs," zegt hij in Times of India.
Voor zijn film koos hij voor een controversieel onderwerp, hij wilde het verhaal vertellen van de manier waarop radicalisering tot stand komt. "Als moslim denk ik dat de manier waarop de islam in de westerse media wordt vertegenwoordigd, meestal een negatieve insteek heeft. Ik heb geprobeerd een ander beeld te schetsen van zowel mijn geloof als de sociale en psychologische omstandigheden waarom een kleine minderheid van moslimjongeren voor een radicale uitweg kiest."
Samen met Jaap Kapteyn deed hij veel onderzoek naar radicalisering en sprak daarvoor met familieleden die hun zoons of dochter verloren aan Daesh in Syrië. Ze spraken ook met enkele mensen die terug naar Nederland kwamen en prompt naar de gevangenis werden gestuurd vanwege hun illegale radicale activiteiten. Het script is opgebouwd aan de hand van al deze ervaringen.
De kwestie is volgens hem ook relevant in Nederland, omdat Nederlanders heel trots zijn op hun niet-discriminerende samenleving. Toch is die ver van perfect. "Ik ben geboren in Marokko en kwam pas na een succesvolle carrière naar Nederland. Ik moest hier opnieuw beginnen. Ik wilde onze ervaringen als moslims in een westerse samenleving vertellen van binnenuit, om de reeds bestaande verhalen van Nederlandse filmmakers tegen te gaan. Daarom werd mijn film ook zo goed ontvangen in Nederlands Marokkaanse kringen. Ze waren blij dat er eindelijk iemand is die hun verhalen naar waarheid vertelt".
Zijn volgende project gaat over illegale immigranten en wat er gebeurt als ze naar hun moederland worden teruggestuurd. Dat is een andere gevoelige kwestie. Het is een verhaal over een jonge jongen, geboren in Nederland, die samen met zijn ouders terug wordt gestuurd naar Marokko. Hij moet dan overleven in de straten van Casablanca.
Redenen achter ontslag Vahid Halilhodzic
Marokkaanse oudtante (25) gaat viraal op TikTok
Steun voor Luikse gezin dat drie kinderen verloor bij ongeval in Marokko
Hassnae met zieke baby weggestuurd uit Brusselse ziekenhuis
Air Algérie wil Royal Air Maroc onttronen in Afrika
Kickbokser Jamal Ben Saddik spreekt opnieuw over aanslagen
Hassnae met zieke baby weggestuurd uit Brusselse ziekenhuis
Air Algérie wil Royal Air Maroc onttronen in Afrika
CBS deelt cijfers over Marokkanen in Nederland
Marokko neemt deel aan militaire spelen in Rusland
"Marokko opent en sluit sluizen illegale migratie"
Spanje beveelt uitwijzing invloedrijke Marokkaan
Verontwaardiging na moord op Marokkaan in Italië
Uitgestoken hand Mohammed VI door Algerijns leger aanvaard?