19 januari 2021 - 16:40 - Wereld
Khalid Oubaha leidt 21 horecabedrijven in Arnhem, Nijmegen en Enschede met 500 personeelsleden. De horecasector is één van de zwaarst getroffen sectoren door de coronacrisis. Sinds maart wordt er dus amper gewerkt in zijn zaken
De 48-jarige Khalid Oubaha groeide onder meer op in Utrecht en Maastricht. Zijn vader werkte voor een papierfabriek en zijn moeder was zwanger toen ze vanuit Marokko naar Nederland kwam. Nadat de papierfabriek waar zijn vader werkte failliet was gegaan, verhuisde het gezin naar Maastricht. Tijdens zijn studie bedrijfskunde aan de Radboud Universiteit in Nijmegen werkte hij in de horeca. In 1998 opent hij zijn eerste café, De Drie Gezusters in Nijmegen.
Oubaha is ondertussen één van de grootste horeca-ondernemers van Oost-Nederland, hij is eigenaar van 21 clubs, cafés en après-ski bars in de regio. De sluiting van zijn horecagelegenheden is een catastrofe. Toch kan hij er soms om lachen. "Dan schijnt de zon en appen we elkaar: heeft iemand nog een extra ober voor me?", zegt hij in NRC.
Oubaha ontpopte zich sinds het begin van de coronacrisis ook een beetje als woordvoerder van de sector. Hij vindt dat de overheid de horecasector niet genoeg steunt. "Ik kijk als een ondernemer en wat ik echt mis, is oplossingsgericht denken. Waarom wordt niet gestart met onderzoeken hoe de horeca straks veilig open kan? Er wordt gezegd dat we het samen doen, maar voor ondernemers is het eenzaam. Waarschijnlijk komt er nu wat beweging omdat de retaillobby sterker is dan die van de horeca. Er zitten grotere bedrijven. Vergeet trouwens niet dat de winkeliers vier weken dicht zijn. Moet je kijken wat voor paniek daar is. Wij zijn al maanden gesloten."
De loonsubsidieregeling NOW valt naar zijn ervaring in de praktijk ook veel lager uit dan het kabinet beloofde. Branche-organisatie Koninklijke Horeca Nederland deelt deze visie. Tijdens de eerste lockdown dekte de steun tot maximaal 90 procent van de loonsom, nu is dat 80 procent. "Toen betaalde ik 550.000 euro per maand aan lonen. Ik moest dus 55.000 euro bijleggen. Oké, dacht ik, dan ben ik dat kwijt, maar dan hou ik wel mijn hele groep bij elkaar. Nu heb ik maandelijks 180.000 euro aan salaris, waarvan zeker 60.000 euro uit eigen zak komt."
Ook de Tegemoetkoming Vaste Lasten zou getroffen ondernemers moeten helpen door 70% van hun vaste lasten te vergoeden, maar ook dat is volgens Oubaha veel te weinig. Alleen al de huren zijn veel hoger. Hij heeft lang gedacht dat in april 2021 alles weer zou opengaan. "Nu denk ik dat het misschien zelfs wel oktober wordt. Toch blijft hij optimistisch. "Mijn zaken bestaan straks nog, daar doe ik alles aan. Maar ik word wel een aantal jaren terug in de tijd geworpen. Je teert in op spaarcenten, bouwt schulden op, je eigen vermogen wordt kleiner."
Geldafpersing op Marokkaanse weg (video)
Europa zoekt naar deze vermiste Marokkaanse topsporters
Politicus vast voor vastgoedfraude in Tanger
Belangrijke verbindingsweg in Nador is "een schande"
Marokkaans raadslid doneert lever om tante te redden
Nederlander betrapt met camper vol hasj bij grens Marokko
Utrechtse Amir slachtoffer fatbike-drama
Hoensbroekse Yasmin (3) overlijdt na stopzetten behandeling
Palestijnse vlag op joodse profielen, Marokkaanse student veroordeeld
Veel mysterie rond dodelijke val Abdel uit raam in Brussel
Dubai levert rechterhand drugsbaron ’Monte Christo’ uit aan België
Rechtszaak Amsterdam: verdachten brachten vrouwen uit Marokko voor prostitutie
Imam Alkmaar ontslagen na Israël-trip
Oorlogsdreiging: Spaanse ambassadeur waarschuwt voor Marokko