Zoeken

"Maagdelijkheid is een obsessie in Marokko"

17 februari 2020 - 16:50 - Marokko

©

In haar boek "Seks en leugens: seksualiteit in Marokko", schrijft de Frans-Marokkaanse Leila Slimani over de perceptie van de maagdelijkheid van vrouwen in de Marokkaanse samenleving.

"Maagdelijkheid is een obsessie in Marokko en in de Arabische wereld. Of je nu liberaal bent of niet, religieus of niet, het is onmogelijk om aan deze obsessie te ontsnappen.", zegt Leïla Slimani. Ze legt uit dat een vrouw een "verklaring van celibaat" moet tonen voordat ze gaat trouwen. Ook moet ze haar maagdelijkheid bewaren tot het huwelijk, dit terwijl "de maagdelijkheid van de man, die onmogelijk kan worden bewezen, niemand interesseert".

"De maagdelijkheid van vrouwen wordt geïdealiseerd en gemythologiseerd. De maagdelijkheid is een middel geworden om vrouwen thuis te houden en te rechtvaardigen dat ze in het oog worden gehouden. Veel meer dan een persoonlijke kwestie is het een onderwerp van collectieve angst.", vervolgt de schrijfster.

Volgens Leila Slimani dwingt deze situatie Marokkaanse vrouwen om hun maagdenvlies te laten herstellen of voor een kunstmatig maagdenvlies te kiezen om op hun huwelijksnacht te bloeden.

Ongetrouwde koppels in het koninkrijk ervaren door de druk van de maagdelijkheid moeilijkheden om elkaar te zien. In hotels worden ze geweigerd als ze geen huwelijksakte kunnen tonen. Deze koppels hebben geen andere opties dan elkaar in auto’s, bossen, bouwwerven of lege stranden te ontmoeten. De vrees om dan door de politie te worden betrapt is heel groot.

"Ik weet niet of een 16-jarig Europees meisje zich de stress kan voorstellen die zo’n situatie met zich meebrengt.", aldus Leila Slimani, die zich ook met haar vriendje in haar laatste studiejaar in een auto verstopte.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team