Zoeken

Marokko: dokters weigeren maagdelijkheidscertifcaten af te geven

10 januari 2019 - 15:20 - Marokko

©

De maagdelijksheidstest waaraan sommige jonge vrouwen voor het huwelijk worden onderworpen, blijft voor ophef zorgen in Marokko. Sommige artsen verzetten zich tegen deze praktijk.

Volgens bronnen van Assabah weigeren steeds meer dokters in de publieke en privésector om nog maagdelijkheidstesten te verrichten omdat dat vernederend en beledigend is voor de jonge vrouwen.

Artsen die dat weigeren baseren hun besluit op onderzoeken van de Wereldgezondheidsorganisatie, de VN-mensenrechtenraad en UN Women. Uit deze onderzoeken blijkt dat een controle van het maagdenvlies niet kan bewijzen dat een vrouw geen seksuele relaties heeft gehad. Ook komt het steeds meer voor dat jonge vrouwen hun maagdenvlies laten herstellen, waardoor de test geen bewijs meer is van maagdelijkheid.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie kunnen deze tests bovendien voor bloedingen en infecties zorgen en kunnen gevolgen hebben voor het psychisch en lichamelijk welzijn van vrouwen.

In Marokko zijn maagdelijksheidstests niet verplicht en worden ze meestal door de families of toekomstige echtgenoten opgelegd.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team