Zoeken

Europa reageert op massale aankomst Marokkaanse migranten in Sebta

19 mei 2021 - 15:00 - Wereld

©

Ylva Johansson, Europees Commissaris voor Binnenlandse Zaken, reageerde op de massale aankomst van Marokkaanse migranten in Sebta op maandag. Zij riep Marokko op om dergelijke "onregelmatige vertrekken te voorkomen".

De massale komst van Marokkaanse migranten naar Sebta lokt veel reacties uit. De Europese commissaris voor Binnenlandse Zaken sprak dinsdag voor het Europees Parlement, meldt AFP. "Het belangrijkste is nu dat Marokko zich blijft inzetten om illegaal vertrek te voorkomen en dat degenen die geen recht op verblijf hebben, op ordelijke en doeltreffende wijze worden teruggestuurd. De grenzen van Spanje zijn de grenzen van Europa," zei Ylva Johansson.

Ze vervolgde dat het zorgwekkend was dat zeker 6000 mensen, onder wie veel kinderen, naar Sebta zijn gezwommen en daarbij hun leven in de waagschaal hebben gelegd. "Velen moesten gered worden en één persoon is overleden," beklaagde ze. "De Europese Unie wil met Marokko een relatie opbouwen die gebaseerd is op vertrouwen en gedeelde verbintenissen. Migratie is in dit verband een sleutelelement," voegde zij eraan toe.

Maandag bereikten, volgens cijfers van het Spaanse ministerie van Binnenlandse Zaken, 6000 mensen de enclave Sebta. De Spaanse minister van Binnenlandse Zaken Fernando Grande-Marlaska zei honderden migranten reeds naar Marokko zijn teruggestuurd.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team