Zoeken

Verenigd Koninkrijk wil asielzoekers naar Marokko sturen

9 augustus 2023 - 18:00 - Marokko

©

Het Verenigd Koninkrijk zou overwegen om asielzoekers naar vijf Afrikaanse landen te sturen, waaronder Marokko en Niger, dat momenteel wordt geteisterd door politieke, economische en sociale uitdagingen. Een actie vergelijkbaar met zijn asielplan in Rwanda, geïmplementeerd onder voormalig premier Boris Johnson.

Rapporten suggereren dat het Verenigd Koninkrijk asielzoekers zou kunnen sturen naar Ghana, Nigeria, Namibië, Marokko en Niger. Een project overwogen door de voormalige Britse premier Boris Johnson. De Britse regering is in gesprek met de vijf landen over soortgelijke projecten als die in Rwanda, vanwaar asielzoekers per vliegtuig naar andere landen worden gestuurd om daar asiel aan te vragen, meldt The Times. In april 2022 ondertekende Londen een overeenkomst met Kigali om mensen die het Kanaal "illegaal" oversteken, per rubberboot of verstopt in vrachtwagens, naar Rwanda te sturen.

Lees ook: Mohammed na 43 jaar in Nederland naar Marokko uitgewezen

Volgens de voormalige Britse premier zou Rwanda de verantwoordelijkheid dragen voor migranten die ernaartoe worden gestuurd, en de migranten zouden er "recht hebben op volledige bescherming onder de Rwandese wet", met gelijke toegang tot werk en diensten. Enkele maanden later werd dit beleid veroordeeld door de Britse rechterlijke macht. In juni verbood een Britse hof van beroep de uitzettingen, met als argument dat Rwanda "geen veilig derde land" is. De opvolger van Boris Johnson, Rishi Sunak, uitte zijn onenigheid en kondigde aan dat hij naar het Hooggerechtshof zou stappen.

Lees ook: Sterke toename Marokkaanse asielzoekers in Europa

Sunak’s officiële woordvoerder verzekerde dat de regering vertrouwen had in haar vermogen om de volgende juridische strijd te winnen. "Net als andere Europese landen kijken we over het algemeen naar het uitbreiden van migratiepartnerschappen naar andere landen. Maar ik ga niet in op de identiteit van deze landen", reageerde de woordvoerder van de premier op een vraag naar de onderhandelingen met Marokko en vier andere landen over een soortgelijk project.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team