Zoeken

Vooral lokale overheden en politie corrupt in Marokko

10 februari 2014 - 20:14 - Marokko

©

Lokale overheden voeren de ranking aan van meest corrupte staatsinstellingen in Marokko. De ranking is het werk van Transparency Marokko en werd zaterdag in Rabat gepresenteerd.

Volgens Transparency zijn lokale overheden goed voor 27% van de klachten die de NGO in 2013 binnenkreeg.

De politie komt op de tweede plaats met 18% van de klachten, gevolgd door de gezondheidssector (11%) en de Koninklijke Gendarmerie (10%). Daarna komen justitie, onderwijs en de privésector.

In haar jaarverslag stelt Transparency Marokko dat 75% van de klachten die de organisatie vorig jaar binnenkreeg, corruptiezaken betroffen. Machtsmisbruik volgt met 14%, gebrek aan transparantie bij aanbestedingen (8%) en verduistering van publiek geld (2%).

Corruptieslachtoffers zijn grotendeels afkomstig uit Casablanca (18%), Rabat (17%) en Fez (14%) meldt de NGO. Opmerkelijk is volgens de organisatie dat geen enkele klacht werd ontvangen uit de Sahara provincies.

Ook minister Mohamed Moubdii van Openbare dienst, beseft dat zijn diensten met een groot probleem kampen. Op een vergadering van zijn partij, de MP, bevestigde hij de grenzeloze corruptie binnen de staatsinstellingen. Volgens hem kan hier enkele verandering in komen als er rekening wordt gehouden met de menselijke factor, modernisering en het goed bestuur.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team