Zoeken

Ministeries van Justitie en Binnenlandse Zaken meest corrupt in Marokko

16 juni 2014 - 15:51 - Marokko

©

Corruptie blijft Marokko teisteren, ongeacht de sector en diens sleutelrol. Dat blijkt uit het verslag 2009-2013 van het Marokkaans Centraal Bureau voor de Preventie van Corruptie (ICPC).

Volgens het verslag zijn - zonder veel verrassing - de ministeries van Justitie en Vrijheden (35%) en van Binnenlandse Zaken (27%) de meest corrupte staatsinstellingen in Marokko. Andere sectoren en overheden delen de overige 37%.

Tussen 2009 en 2013 heeft het ICPC 3096 corruptieklachten binnengekregen. Niet alle klachten werden echter aanvaard door de organisatie. Slechts 305 klachten werden aan de rechter voorgelegd, dat is 80% van de aanvaarde klachten.

Abdeslam Boudrar, voorzitter van het ICPC, uitte tijdens een persconferentie vorige week in Rabat, zijn teleurstelling over de weinige financiële middelen van zijn organisatie. Dit heeft volgens hem zware gevolgen op de actie van het ICPC.

Boudrar betreurde ook het onvermogen van het ICPC om de behandeling te eisen van de honderden klachten waaraan Marokkaanse rechtbanken geen gevolg geven. Het ministerie van Justitie is dan ook de meest corrupte staatsinstelling...

Het ICPC gaat in de komende maanden van naam veranderen om de Nationale instantie van integriteit, preventie en bestrijding van corruptie te worden.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team