Zoeken

De lijdensweg van een biseksuele Marokkaan in Spanje

12 oktober 2021 - 15:40 - Wereld

©

Walid (niet zijn echte naam) is een 27-jarige Marokkaan die in Spanje asiel heeft aangevraagd wegens zijn seksuele geaardheid. Na 11 maanden heeft hij nog steeds geen asiel gekregen.

In een telefonisch interview met Pikara Magazine vertelt Walid met behulp van een tolk, dat hij in Marokko seksueel werd misbruikt door zijn 30-jarige halfbroer, toen hij nog maar 14 jaar oud was. Hij vertelde het aan zijn vader die hem niet serieus nam, waardoor hij noodgedwongen zes jaar lang zweeg terwijl hij leed onder het misbruik. Toen zijn vader overleed werden zijn ooms zich van de situatie bewust. Ze boden hem psychologische hulp aan en vroegen zijn halfbroer om het huis te verlaten.

Lees ook: Abdil vertrok uit Marokko omwille van zijn homoseksualiteit

Op 20-jarige leeftijd weigerde Walid de hulp van zijn ooms. Hij besloot zijn biseksualiteit te aanvaarden en verder te gaan met zijn leven. Maar dit was een beginpunt voor nog grotere problemen. Hij werd het slachtoffer van chantage door zijn huisbaas en werd ook zodanig geïntimideerd op zijn werk, dat hij in augustus 2020 zijn baan moest opgeven. Op de rand van zelfmoord besloot Walid om asiel aan te vragen in Europa. In november 2020 kwam hij aan in Las Palmas de Gran Canaria, na een tweedaagse boottocht. "Toen ik aankwam, werd ik 24 dagen in quarantaine geplaatst in een hotel. Zodra ik de kans kreeg, ben ik naar de politie gegaan om mijn asielaanvraag in te dienen op grond van mijn biseksuele geaardheid," legt hij uit.

Lees ook: Repressie homoseksualiteit in Marokko en de rest van de wereld

Een paar maanden later, in maart 2021, kwam hij aan in Bilbao, waar hij dagenlang op straat sliep voordat hij werd opgevangen door het Rode Kruis. Hij leerde Spaans en volgde een opleiding metselen, in afwachting van de documenten waarmee hij een baan zou kunnen vinden. Maar het antwoord op de asielaanvraag liet op zich wachten.

In Bilbao bleef Walid zwijgen, net zoals hij ook in Marokko en op de Canarische Eilanden had gedaan. Door het uitbreken van de coronacrisis heeft de behandeling van asielzaken vertraging opgelopen, waardoor "de onzekerheid en kwetsbaarheid van veel mensen is toegenomen en zij herhaald misbruikt en uitgebuit worden".

Lees ook: Spaanse Marokkaan slachtoffer homofobe aanval in Kenitra

In Europa wordt de behandeling van LGBTI-asielaanvragen gebaseerd op stereotypen die biseksuelen uitsluiten van internationale bescherming. Walid vraagt maar één ding: "een beter leven, een gewoon leven, zonder zorgen kunnen slapen en zonder eerst een pilletje te moeten nemen. Te leven zonder angst, en in vrijheid".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team