Zoeken

Lichaam Marokkaanse soldaat opgegraven in Frankrijk

10 december 2023 - 21:38 - Wereld

©

Na 25 jaar is het lichaam van een Marokkaanse man, Moha Aziz Karkour, door de Franse stad Carcassonne opgegraven, tot grote verbazing van zijn familie die beweert niet vooraf te zijn geïnformeerd. De familie is boos en overweegt juridische stappen.

Moha Aziz Karkour, een voormalige Marokkaanse soldaat die voor Frankrijk heeft gevochten, werd begraven in 1997 op de begraafplaats van La Conte. Zijn neef Mohammed en zijn moeder ontdekten per toeval dat het lichaam van Karkour uit zijn graf was verwijderd en in een doos naast zijn graf was geplaatst. Volgens Mohammed werd de familie niet geraadpleegd of geïnformeerd over deze actie. Hij uitte zijn afschuw over de manier waarop het lichaam van zijn oom was behandeld en bekritiseerde het gebrek aan respect en waardigheid.

Lees ook: Spanje weigert lichaam Marokkaan terug te geven aan familie

De gemeentemedewerkers legden uit dat een gemeentelijk besluit, dat werd aangekondigd op een mededelingenbord bij de ingang van de begraafplaats, bepaalde dat de tijdelijke concessies van acht overledenen, waaronder die van zijn oom, zouden vervallen en door de stad zouden worden overgenomen. De familie kreeg een ultimatum van 24 uur om stappen te ondernemen om het lichaam te verplaatsen, maar hun verzoek om de concessie terug te kopen werd geweigerd.

De stad Carcassonne beweert dat ze tevergeefs geprobeerd hebben de familie te bereiken en dat het graf van Karkour zich op een openbaar terrein bevond dat gratis beschikbaar was gesteld voor vijf jaar. De familie ontkent dit en stelt dat ze voor de grafplaats hadden betaald. Mohammed overweegt juridische stappen om de rechten van zijn familie te verdedigen, aangezien ze geen formele kennisgeving van de opgraving hebben ontvangen.

Lees ook: Marokko: lichaam Belg opgegraven, onduidelijkheid over doodsoorzaak

De resten van Moha Aziz Karkour worden nu naar Marokko gerepatrieerd en daar begraven. De stad Carcassonne steunt de familie in dit proces.

Bladna.nl