Zoeken

Spanje weigert lichaam Marokkaan terug te geven aan familie

9 december 2020 - 10:20 - Wereld

©

De Catalaanse autoriteiten weigeren het lichaam van de omgekomen Marokkaan Ayoud Ziane vrij te geven aan zijn familie. De reden hiervoor is dat het lichaam dat afgelopen februari werd gevonden, een gezondheidsrisico op zou leveren. Ziane is om het leven gekomen door een ongeluk met een jetski.

In een e-mail van de Catalaanse politie aan de advocaat van de moeder van Ziane werd het verzoek om zijn lichaam terug te geven aan de familie afgewezen. Het stoffelijk overschot van de jonge Marokkaan ligt al negen maanden in het forensisch instituut in Barcelona, meldt Le Parisien. "De huidige regelgeving staat de overdracht van een lijk in deze omstandigheden niet toe", staat er in de e-mail te lezen. Volgens de Spaanse politie is de tijdslimiet van 48 uur, waarbinnen een lichaam mag worden gebalsemd of vervoerd, verstreken.

"In geval van koeling wordt de tijdslimiet verlengd tot 96 uur. Het regionale sub-directoraat van Barcelona zal deze overdracht niet toestaan, aangezien dit een risico voor de volksgezondheid vormt. Ayoub Ziane stierf elf maanden geleden en zijn lichaam is aan het ontbinden. Onder deze omstandigheden raden we aan om hem zo snel mogelijk te begraven of te cremeren", zo luidt de uitleg van het mortuarium.

Uit de informele uitwisselingen die er tussen beide partijen zijn geweest, komt de optie naar voren om het lichaam in een massagraf te begraven, waarna het na twee jaar weer kan worden opgegraven om het naar Marokko te sturen. "Deze beslissing doet de familie veel geweld aan", zegt Sylvain Cormier, advocaat van Fatna Ziane, de moeder van Ayoub. "Het komt niet overeen met sanitaire logica en met het verzoek van de familie. Ayoub is een Fransman, geboren in Lunel (Hérault), en moet begraven worden in Frankrijk", zegt Cormier.

Vanwege de nationaliteit van Ziane, heeft de advocaat van zijn moeder een verzoek ingediend bij een Franse rechter om het lichaam in ieder geval over te kunnen laten brengen naar Frankrijk. Samen met de bemoeienis van een Franse onderzoeksrechter in Nîmes en het Franse consulaat in Barcelona heeft dit ervoor gezorgd dat het lichaam nu alsnog naar Frankrijk wordt overgebracht.

De 24-jarige Ayoub was op 28 december op een jetski vanuit de haven van Grau-du-Roi de zee op gegaan. Nadat hij anderhalve maand vermist was, werd zijn lichaam half februari van dit jaar teruggevonden in zee nabij Barcelona. De lichamen van zijn medereizigers, de 40-jarige Joséphine Rodriguez en haar 13-jarige zoon Mike, zijn nog altijd niet gevonden.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team