Zoeken

Marokkaanse aanslagplegers Barcelona voor de rechter

13 november 2020 - 21:00 - Wereld

©

De rechtszaak tegen drie medeverdachten van de aanslagen in Catalonië die in 2017 plaatsvonden, is geopend. Drie mannen worden verdacht van betrokkenheid bij de aanslagen met extremistische motief. De terroristische aanslagen werden toentertijd opgeëist door Daesh. De rechtszaak zal tot 16 december duren.

Tijdens de aanslagen in Barcelona en Cambrils kwamen 16 mensen om het leven. Er waren toen 140 gewonden. De aanslagplegers zijn van Marokkaanse afkomst. Een van de daders reed in de populaire toeristenplek Ramblas mensen over. Daarbij vermoordde hij veertien mensen. In Cambrils, 100 kilometer verderop, probeerden vijf mannen hetzelfde te doen. Deze aanslag werd op tijd verijdeld. De mannen werden bij de poging doodgeschoten. Een burger kwam bij dit incident om het leven.

De Spaanse rechtbank in Madrid eist voor de drie verdachten verschillende straffen. Voor Said Ben Lazza is acht jaar celstraf geëist. Hij zou zijn busje hebben uitgeleend aan één van de daders. Driss Oukabir hoorde 36 jaar tegen hem eisen. Hij zou het busje dat gebruikt werd voor de aanslag bij de Ramblas op zijn naam hebben gehuurd.

De hoogste straf is voor de 41-jarige Mohamed Houli Chemlal. Hij wordt verdacht van lidmaatschap bij een terroristische organisatie. In zijn woning zijn er explosieven gevonden. Chemlal heeft inmiddels spijt betuigd.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team