Zoeken

Legalisatie cannabis belooft enorme voordelen voor Afrika

29 april 2019 - 14:40 - Economie

©

Het laatste rapport van Prohibition Partners, een denktank die via onderzoeken pleit voor de legalisering van cannabis, toont aan dat negen landen in Afrika, waaronder Marokko, veel voordeel zouden trekken uit de legalisering van cannabis in de komende vier jaar.

Zuid-Afrika, Zimbabwe, Lesotho, Nigeria, Marokko, Malawi, Ghana, Eswatini en Zambia, worden in het rapport genoemd. Sommige van deze landen zijn al vergevorderd in het legaliseringsproces, zoals Lesotho dat al sinds 2008 het medisch gebruik van cannabis toelaat. In 2018 werd in Zimbabwe de teelt van cannabis legaal en in Zuid-Afrika werd hetzelfde jaar de consumptie ervan tussen volwassenen toegestaan.

In Afrika wordt jaarlijks 38.000 ton cannabis geproduceerd. Het economisch potentieel van een medische of recreatieve consumptie, met een markt van 1,2 miljard mensen, is dus enorm.

Volgens de denktank kan het legaliseren van de cannabishandel ook een antwoord bieden op de werkloosheid onder jongeren. Shaun Shelly, onderzoeker aan de Universiteit van Pretoria, stelt dat cannabis gemakkelijk te kweken is en weinig onderhoud vraagt. Daardoor kan het bijdragen aan de economische ontwikkeling van arme gebieden met weinig landbouwvooruitzichten.

Het rapport toont tevens aan dat de handel van cannabis voor medische doeleinden, als het door de negen landen wordt gelegaliseerd, tegen 2023 al ruim 800 miljoen dollar zal opbrengen. Recreatieve cannabis zou goed zijn voor 6,3 miljard dollar.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2020 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team